2008. december 27.

Prosztó M. Beléndek
Ilyen ország pedig van

Igazán nem szeretném terhelni a blog elit közönségét a személyes élményeimmel, de ezt muszáj megosztanom Önökkel, mert hülyeország szimptóma-gyűjteményemet megint sikerült egy olyan esettel gazdagítani, ami... ami... kicsit sírok. Mostanáig nem értem. Segítsenek ezt megfejteni. Feldolgozni. Megérteni.

Gizike, adjon egy sajtospogácsát, Bertalan, teát, Tölgy, legyen szíves egy Burke idézetet.

Most stimulusokra van szükségem. Gizike, mégsem kérek a sajtospogijából, annyira mégsem vagyok elkeseredve.

Na, szóval, az úgy volt, hogy kimentünk íjjal lőni a patak partjára. Igen, ez ilyen mélymagyarkodás, tudják, íjjal lődözni. Tök jól megy, saját magam még nem lőttem hátba. De nem is az íj a lényeg, amúgy, mindjárt mondom tovább. Ketten mentünk ki. Hogy legyen, aki kihúzza a lábfejemből a nyilat, bevigyen az ügyeletre, meg ilyenek. Városon kívül, tök üres rét, közterület, kavicsos úton közelíthető meg, a félig fagyos mezőn itt-ott jégbőrös dagonyák.

Felakasztja szépen az ember a fára a céltáblát, kimér 20 métert, felemeli az íjat, könyök vállal egy szintben, ideget kihúz, hunyorít... a másik mellette áll, szóval tartja. Tartaná.

Szóval, kihúz, hunyorít.

Motorzúgás, hátulról, a földúton egy Chrysler feltűnik. Gyorsan jön. Namost, ezt úgy kell elképzelni, hogy egy száz méterekre se erre, se arra senki. Rét. Patak. Csend. Fák. Nihil. Százötvenhárom Chrysler elfér, akárhol. Százötvenhárom piknikező család elfér, akárhol, és én még akkor nyilazhatok. Már ha van egy család is, amelyik mínusz három fokban piknikezik. Akkor legyen százötvenhárom kutyasétáltató.

Nade, ez a Chrysler (mittomén milyen, nagy amerikai fos szedán, kompenzálósoknak) bevág mellénk, elhajt az autónk mellett, bele egy lefagyott dagonyába, kipörög a kerék. A sofőr visszavált, pörget, a Chrylser forog, vágja ki a sarat, teríti be az autónkat és minket. Két méterre állunk tőle. Nem lehet véletlen. Produkció!

Kék halál. Szó bennszakad, hang fennakad. Nézünk, hogy ezt így most hogy. Minek? Nyugodtan elmehetett volna mellettünk szép lassan, és ötven méterre megáll. Nem. Ő beáll közénk és a céltábla közé. A dagonyán át. Kicsapatva a sarat. Ránk.

Ajtó mögül - ősz bárd helyett - sofőr emelkedik ( a bárd, szamurájkard azért nincs kizárva), magas, barna bőrű, bajszos fickó, első ránázásre látszik, hogy az az öntelt, újgazdag, szemétláda fajta, ahol az újgazdag eufemisztikus körülírása a színesfémkereskedőnek, vagy a stricinek. Mellette szőke anyu, mögötte nyolcéves forma gyerek. Meg a céltábla. Az autó mögött.

Kezemben az íj. Felajzva. Én is. Felajzva.

"Hülye vagy? Hát lehet ilyet csinálni?"
"Mi van? Besikerült?"
"Be. Összecsaptál. Hát lehet iylet csinálni? Nem is értem?"
"Sorry."
"Ez hülye."
"Mi van?"
"Mi van?"
"Nem érted, hogy sorry? Örülj, b... meg, hogy nem a terepjáróval jöttem."

Értik. Örüljek, hogy nem terített még jobban be egy terepjáróval. Végül is, megtehette volna. Lenin elvtárs is visszadta a gyereknek a labdát, pedig agyonlövethette volna. Nagylelkű.
Sőt, örüljek, hogy rögtön nem hajtott át rajtam. Megtehette volna, terepjárója is van. Ezt szükségesnek is érezte közölni. Nekem egyébként nincsen (sajnálom, Bertalan), de már fontolgatom, hogy veszek, ezekbe a mélyintellektuális körökbe, úgy látom, belépő.

Tudja azt is mondani, angolul, hogy sorry. Ez már valami. Trendi, nem?

No, lássuk mi járatban. Csomagtartóból benzinmotoros távirányítós autó ki, anyu, gyerek kiszáll, elkezdenek a benzinmotoros távirányítós terepjáróval az általunk íjászkodásra kijelölt terepen köröket leróni. Közel s távol mező, sehol senki. Gyerek zavartan néz, hol a berregő, füstölő kisautót, hol az apját, aki kezeli a távirányítót, hol a felajzott íjat. Szőke anyus kussban. Láthatólag ezért tartják.

Mi lefagyva, felajzott íjjal állunk. Céltábla apuson, mi több, a kisgyereken(!) és a berregő távirányítós ketyerén túl.

Mit tesz ilyenkor az ember? Üvöltene, mert ilyennel csak üvölteni lehet, meg keresztkulccsal ütni, mert a barom csak abból ért. Emberi interaktusokból, írt és íratlan szabályokból, normákból, ne adj' Isten, udvariasságból nem. De nem üvölt, nem üt, mert egy agyonszocializált hülye (és ott a gyerek is). Átgyalogol az íjász mezőből távirányítós kisautó-pályává avanzsált réten, tábla leakaszt, ötven métert odébbmegy, tábla egy másik fenyőre akaszt. Végre lő.

Öt perc (hangsúlyozom: öt perc) eltelik, apus berakja a családot és a füstöt eregető, hangos, ámbár annál drágább szart a Chrysler-be, beülnek, nagy gázzal indul, látványosan felénk hajt, befordul, ugyanabba a dagonyába, ugyanúgy szükségtelenül, kocsit megint beteríti és elmegy.

Mostanáig nem értem. Ez vagy valami parajelenség volt, vagy ennek az országnak annyi.
És ezt komolyan mondom.

73 megjegyzés:

tölgy írta...

Erről nekem konkrétan 18 db Burke idézet jutott az eszembe.

Ferenczy A. Szidónia írta...

elengedhette volna az ideget. aztan meg odamondja, hogy
- "sorry"
- ??? (atlott torokkal nehezen jonnek az ajkara szavak)
- "erted, bazmeg, sorry, lehetett volna rpg is"

Prosztó M. Beléndek írta...

Ja, a gyerek előtt.
Humánus lett volna.

Amúgy meg annyit kapok érte, mint egy emberért.

Ugyanaz az érzés, mint az utakon. Teljesen állattá vált ez az ország.

Höndör B. Margit írta...

Nézze, Prosztó, fél órája azon vihogok, ahogy elképzelem magát ezzel az íjjal erőzni, miközben Piroska tartja a könyökét, hogy elbírja.
Felvette a robinhúdos sapóját is a kiréndulásra?
Ki volt az a marha, aki íjat vett magának karácsonyra?
Hiszen maga állva is elesik!
Na mindegy.
Adjon hálát az égnek, hogy ez a jó ember megjelent, és megakadályozta, hogy valami komolyabb sérülése legyen!

Prosztó M. Beléndek írta...

Gizike,

maga ehhez nem ért, nem is nyitok erről vitát.

A könyökömet már egyedül tartom, tudja a nyakamhoz erősített gipsz merevítő miatt.

Erről az elesésről jut eszembe, mikor esett be utoljára a csipkebokorba?

Ne, ne is válaszoljon.

Na ugye.

Prosztó M. Beléndek írta...

Mi az hogy, robínhúdos sapka?
Nemez süveg!

Ferenczy A. Szidónia írta...

apropó utak. hát az egyszerűen minősíthetetlen.
tegnap reggel egy vadállat végigelőzte a 2(!) autóból álló sort a hűvösvölgyi villamosvégállomás mellett. tette ezt úgy, hogy harmadikként a piros lámpa sárgálra váltásakor balra kivágott, majd a szembejövő kanyarodó sávot használta (amíg tartott) aztán pedig vígan ment a forgalommal szemben és csak az utolsó pillanatban tért vissza a szemben haladó autó elől. záróvonal - ugyanmár.

nem tettem volna oda a kezem, az hatszáz.

a megelőzött autókonvoj vétke az volt, hogy 50 km/h sebességgel haladt lakott területen belül.

oké. én sem tartom be mindig a sebességkorlátozásokat. én is sietek. én is szoktam előzni. de bazmeg, úgy, hogy közben félig letarolod a szabályosan közlekedőket? hát ez n-ó-ó-ó-rmális?

és ez egy átlagos, stresszmentes karácsonyi nap budapest vélhetően legeseménytelenebb kerületében. mi van akkor az országúton?

Prosztó M. Beléndek írta...

"mi van akkor az országúton?"

Welcome to the jungle.

Nem fér a fejemben, hogy Svájcban, ahol mondjuk a középkategóriás autóállomány, hogy is mondjam, megfelelően motorizált autókból áll, szép türelmesen elközlekednek városon belül és akkor megállnak a gyalogos-átkelő előtt, ha csak jelét adja a gyalogos annak, hogy átkelni készül.

Várjunk csak. Ez majdnem minden KÖRNYEZŐ országban is így van.

Óbazmeg.

Ferenczy A. Szidónia írta...

ja. elmondom, mi van az országúton:

"Te vagy a felelős!"

és "200-zal kevesebb halálos baleset!"

vagy mi a fasz. nem mintha nem értenék egyet a kihágásért kirótt elkerülhetetlen büntetés elvével, hiszen vallom, hogy nem a nagy büntetés, hanem az elkerülhetetlen büntetés az igazi visszatartó erő. na de kérem, ebben mérjük a sikerességet? emberéletben?

mintha a gyorshajtók (en bloc) lennének felelősek az összes halálos balesetért. mitha 90nel nem lehetne lazán meghalni egy átlagos személyautóban.
ittas vezetés? ok, aláírom, legyen 0 a határ. nem mintha eddig máshogy lett volna.

szerintem a balesetek 95 százalékát idióták és tapasztalatlanok okozzák. az egyik a korábban említett fajta, a másik meg nem elég érett a dologra.

random kínzó: miért kell minden zöldszemesostorosnak jogsit adni? közeli rokonom is megkapta, harmadikra. azóta félve lépek le az úttestre, pedig 200kmre lakik tőlem. még tolatni se tud rendesen.
miért jó, hogy mostmár analfabéták is tudnak jogsit szerezni? mit fog kezdeni majd a feliratokkal?
ennyire előretört volna az autókereskedőlobbi?
vagy már megint szügyig ér a szegregáció és ezen így lehet csak felülkerekedni?

Prosztó M. Beléndek írta...

Plusz, nálunk bizonyos kategória felett, az autó a "mert én megtehetem, te meg nem, kuss" érzés kifejezése és nem közlekedési eszköz. Így, mint ilyen, önálló szabályrendszer szerint használandó, és nem a KRESZ szerint.

Ha a bömivel jövök, akkor jövök.

Ferenczy A. Szidónia írta...

"megfelelően motorizált autókból"

idehaza ez kb az 1.4es octaviát és az 1.3as suzukit jelenti. a köbcentit ügyesen pótolják az üveghangig történő pörgetéssel.

persze bámulatosak az 1.0 toyota yarisok is.

tévedés ne essék: városon belül ezek mind tökéletes autók. sőt. de kérem, nem kettesben kell 80nal menni.

vajon mit tennének ugyanezek a sofőrök teszemaszt 200-250 lóerővel?

Prosztó M. Beléndek írta...

Szidónia, egyetértek, de szerintem a közlekedés nálunk nem a rossz szabályozásban van (csak) elszúrva, hanem az emberek fejében. Akár a villogós bömisről van szó, akár az egyhármas, sörített üveges puntóval szlalomozó hülyegyerekről.

A barmok ezen két archetípusa mellett a mazsolákat még el is viselem.

Prosztó M. Beléndek írta...

"vajon mit tennének ugyanezek a sofőrök teszemaszt 200-250 lóerővel?"

Máshogy lenne paraszt :) Az általam említett két kategória egyikéből átmenne a másikba.

Prosztó M. Beléndek írta...

jav: sörített=sötétített

Ferenczy A. Szidónia írta...

a kedvenc béemvésem.

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/597.shtml

olvassák el a leírást is alaposan. abban van a lényeg.

Hébér-Lopó Lajos írta...

együttérzésem, prosztó.

végigizgultam a mesét. azt vártam, hogy valamikor rendőrök jönnek a végén, és valami ürüggyel megsértik valamelyik jogát és bunkózni fognak.

én verbálisan aláztam volna.
a gyerek előtt. igen.
vagy a nőhöz beszélve.

persze a való életben mindig jóval az affér után találom meg a megfelelő szavakat és stratégiákat.

utoljára én családom egyik kicsike erdőbirtokán lőttem íjjal. de ez egy kevesek számára járható út

Ferenczy A. Szidónia írta...

"én verbálisan aláztam volna."

Lajos, a megtermett embereket nem jó verbálisan alázni. max úgy, hogy a megtermett ember ezt ne vegye észre ott és akkor.
egyébként ő kezd majd el alázni IRL.

Hébér-Lopó Lajos írta...

Ó
/ ez egy újabb érv a nemelit elkerülésére. bár igazából a "megtermett" szó elkerülte a figyelmem.
/ persze az is lehet, hogy bízva erkölcsi fölényemben és az adrenalin-rush-ban, meg a hirtelen felindulásban, mégiscsak mondtam volna valami alázót. az esélyek mérlegelése nélkül. esetleg a felajzott íjjal a hűtőmaszk felé fordulva.
/ de az is lehet, hogy P-hoz hasonlóan a döbbenettől csak kamilláztam volna. mert ezt azért én se hinném el, hogy ilyen lehet.

Névtelen írta...

Kérem Hűvösvölgy környékén előfordul az a baromarcú típus. De egy biztosan.
Úgy 2 éve egy ilyen helyzetben kiszállt az ember és egy machétával hadakozott, eltalálva az autómat is. Feljelentés, bíróság. Az ipsének volt már halálos testi sértés miatt - tessék megkapaszkodni - egy 3 évre felfüggesztett másfél éves ítélete. Gizike nem fog szeretni, de az ember csak átutazóban volt a II. kerületben, a nyolcból jött.

Az emberek meg úgy vezetnek, ahogyan élnek. Itt is, Svájcban is, Hollandiában is. Az is egy barom, aki Mo-n él, ha másért nem, hát azért, mert elviseli a többi barmot.

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Hová süllyedt ez a nemzet.

Amikor az íjászok is Suzuki Swifttel szerencsétlenkednek ló helyett.

Prosztó! Ha íj, akkor ló! Lovasíjászkodás az igazán reakciós dolog!

Névtelen írta...

Prosztó,
és nem lehet, hogy a "sorry" ebben colored szubkultúrában valami speciális dolgot jelent?

Mondjuk hogy "úgykellneked rohadgeci dögöjjémeg migyászétrugom a pofád hogynemkussolsz bazmeg?"

Csak a szorri az két szótag. nem ilyen sok. Kellene valami szociolinguista ide. Valami másságkutató ösztöndíjas.

H-L-Lajos

martonx írta...

És a történet a másik szemszögből :-)

Múltkor kimentem a kölyökkel meg a nőmmel a mezőre kipróbálni a karácsonyra kapott távirányítós autót.
Mikor leálltam a terepjárómmal, akkor vettem csak észre, hogy két suzukis kiscsávó hülyéskedik pont az én helyemen egy gyerek íjjal. Viccesek voltak mert az egyik segített a másiknak kihúzni a gyerekekre méretezett íjat :-)
Valamit beszéltünk, kicsit távirányítósoztam, Muter nagyon szótlan volt, inkább visszavittem a plázába shoppingolni.

:-D milyen volt az elképzelt élménybeszámolóm?

Prosztó M. Beléndek írta...

Nem rossz, martonx.

Azért tegyük hozzá, hogy én sem kifejezetten Suzukival voltam kint, de ezt már csak a saját magam fényezése matt mondom.

A kiscsávók sem annyira stimmelnek, meg a hülyéskedés sem, de a manusz szemszögévől ez mindegy.

Névtelen írta...

Martonx leszuzukista a Daewoo Kalost?

Egyébként is modern magyarok távirányítású autóval jáccanak és nem nyíllal. Így jár az, aki vissza akarja forgatni az idő kerekét, keresztbe fekszik a Haladás útjába.

Névtelen írta...

Ne is törődjön velük Prosztó! Látszik, hogy nincs ezekben egy icike-picike mély érzelem sem őseik irányában.

De én, aki mindent látok, tudom, milyen érzés venni a fáradtságot, kiautózni a városon túl, megtalálni a "Területet",fellógatni a céltáblát (miből is?)egy fára, tokjából kiemelni az értékes íjat, a valódi bőrtegezből előhuzigálni a különböző nagyságú vesszőket..! Látom az áhitatot a szemében, ahogy kihúzza az ideget, céloz és....lőne!
A nemelitek ezt nem érthetik.
Az a bunkó Chrysleres sem.

KGB-nek igaza van! Lovasijászat, az az igazi! Külön-külön megy is már, ideje lesz kipróbálni együtt is! :) Lehet, hogy azután már Szemtelen leszek.:(
De megéri!
Csak így tovább Prosztó!Csak én látom Magában a Haladást!:)

Jé, egy tölgy! :(

A szem

Prosztó M. Beléndek írta...

Köszönöm, szem.

Könnyezem.

Végül is, igazuk van, mit sápítozom én a neobarbarizmuson.

Még nem lőnek, vagy bombáznak az utcákon.

Névtelen írta...

Azt még nem, de ha odáig fajulnának már a dolgok, akkor talán igaz lenne tölgy véleménye, amely kissé meglepett: "Az is egy barom, aki Mo-n él, ha másért nem, hát azért, mert elviseli a többi barmot."

Ezen rágódtam kis ideig. Hová is széledne akkor szét az a sok "barom", és vajon mennyien maradnának?

A szem

eN írta...

Prosztó M. Beléndek írta...
"Várjunk csak. Ez majdnem minden KÖRNYEZO országban is így van"

Prosztó van egy rossz hírem: a környező országok másik felében sokkal rosszabb a helyzet mint itthon. Sokkal érdekesebb kérdés a tendencia. Maguk szerint keletre vagy nyugatra haladunk?

Névtelen írta...

eN,

szerintem Mo még habozik. Legyen-e koszos-romos balkáni korrupt, vagy inkább erőszakos russzofil oligarchia.

2010-ben ismét győznek a haladás erői, és visszajöhet Kádár apánk világa, de trabant helyett szuzuki lesz, és lada helyett opel.
Akkor hirtelen sok barátja lesz Mo-ról KGB-nek Londonyban.

eN írta...

Szóval a kelet az biztos , már csak az ÉK és DK között habozunk. Biztató.

Hébér-Lopó Lajos írta...

Mas szemmel nezve meg tenyleg impending doom. A sémák összekeveredtek.

Engedve a legsotetebb implikacioknak,
itt egy színesfémes gyerekgyáros egészen közel jutott a robotolimpia megvalósításához. Rádióirányítású robbanómotoros modell.

Elitek, valamit tenni kell!

H-L-L

Névtelen írta...

tölgy, mondjuk én is. (londinium és exodus)

Névtelen írta...

TWA-t olvassák Kongóban is
http://www.mno.hu/portal/606149

Höndör B. Margit írta...

Nézze, Prosztó, én tavasztól őszig néha találkozom a csipkebokorral fűnyírás közben, maga viszont az év bármelyik szakában képes álldogálás közben kificamítani a bokáját, és közben egyáltalán nem végez hasznos tevékenységet.

Azt hittem, megvan még az a kötött zöld kreálmánya, amire játszásiból galambtollat szokott tűzni, azt hívja robinhúdos sapinak, nem?
Végül is mindegy.

Martonx
Az elgondolás nem volt rossz, nekem is eszembe jutott, vajon hogyan írná le a blogjában a másik fél a történteket.
Jó posztot lehetett volna írni belőle, kár, hogy lelőtte:)

Höndör B. Margit írta...

Vége a karácsonynak, uraim,
Gizike reflektál Prosztó posztjának kommentjeire.
A posztra önmagában nem, ott leírtak egy történetet az egyik fél szemszögéből, talán a nemzethalál előrevetítése kis túlzás volt ennek kapcsán, Prosztó minden bizonnyal megint elkapott egy kis náthát, ilyenkor megesik ez vele.
Az ugyan megjegyezhető lenne, hogy egy durung alak leírásakor miért volt feltétlenül szükséges a „színesfémkereskedő” kitételt a szövegbe írni, de nem jegyzem meg:), még akkor sem, ha a típus, amit leírt, sokkal gyakrabban éppen a kifejezetten NEM színesfémkereskedésből élőkből kerül ki.
És akkor a kommentek:
Szidónia...kisasszony:)
"idióták és tapasztalatlanok" "miért kell minden zöldszemesostorosnak jogsit adni?" analfabéták"
Ön szerint a jó autóvezetés intelligenciafüggő? Szerintem téved.

"vagy már megint szügyig ér a szegregáció és ezen így lehet csak felülkerekedni"
És igen, megérkezett az első igazi , bár még lájtos cigányozás is, mondja, be volt seggelve, vagy mi?

"1.4es octaviát és az 1.3as suzukit...1.0 toyota yarisok...városon belül ezek mind tökéletes autók"
Ezeken a szövegeken mindig annyira kell mulatnom:) Szóval ciki a Suzuki, ja, ciki a Chrysler, ja, aztán vannak autók, amik nem cikik:)
Nyilván olyan van Önnek. Nem érzi, milyen szánalmas az egyik kocsit azért lesajnálni, mert mondjuk olcsó, a másikat pedig azért, mert esetleg túl drága magának?
Általában lesajnálni egy autómárkát?
Egyáltalán...vszleg többek között azért olyan a vezetési kultúra nálunk, amilyen, mert ez az idétlen lesajnálhatnék megjelenik az utakon. Magánál is megjelenik, Szidónia.
"én sem tartom be mindig a sebességkorlátozásokat .....mintha a gyorshajtók (en bloc) lennének felelősek"
Nos, megtudtuk magáról, hogy gyorshajtó. Természetesen az más.:)

Tölgy:
Rendes fehér ember sosem hadonászik macsétával!
Csak a buzi cigányok.

Lajos
Már régebben észrevettem mennyire fogékony erre a témára, ha nem haragszik.
A maga cigányozása a legszebb:
"Prosztó,
és nem lehet, hogy a "sorry" ebben colored szubkultúrában valami speciális dolgot jelent?

Mondjuk hogy "úgykellneked rohadgeci dögöjjémeg migyászétrugom a pofád hogynemkussolsz bazmeg?"

Én szégyellem magam maga helyett.

Prosztó M. Beléndek írta...

Gizike,

ad 1, maga olyan fárasztó a lelkes, minden ismeretet és tapasztalatot nélkülöző fajvédésével.

Nyilván ettől válik valaki lekes liberálissá. Definiáljam magának a magyar liberálist? Nem teszem. Megalázó lenne. Nekem is.

ad 2, Másik fél szemszögéből nézve a dolgokat. Kikérem magamnak, hogy kétségbe vonja az elbeszéléseimet, magyarul meghazudtoljon.

Maga a liberális elhülyülés (kérem, ne haragudjon meg, kedveskedő meghatározásnak szántam), olyan fokára jutott, amikor mindig feltételezi, hogy egy erőszakos cselekményben, ahol az egyik fél cigány, ott biztos a másik a hibás, a provokátor. Kórisme: Jaózsika, a késelő, Szögi Lajos tanár úr. De olyan is volt,amikor elmeséltem, hogy milyen verekedésbe keveredtem (igen, kedves elitek, néha előfordul velem, túl egyenes a gerincem) és maga akkor is közölte, hogy bizonyára én provokáltam. Na igen, a létemmel. Kérem, hogy erről a liberális elhülyülésről e sürgősen szokjon le.

Tovább is van, mondom még.

Prosztó M. Beléndek írta...

Namost,a rózsadombi fajvédés nem szokatlan dolog, a szimpátia-vakság sem. Volt egy mostoha nagyapám - azért mondom, hogy msotoha, mert a lelkes liberálisok körömletépő elődeinek tevékenysége folytán több nagyapám is volt-, aki lelkes németbarát volt, történetesen. Perfekt beszélt németül, nyugdíjaskorában hobbiból német túrista csoportokat kalauzolt, kijárt a német haverokhoz, stb.

Egyszer a nagybátyám dácsiáját lemosta az útról és rommá törte egy német BMW. A nagyapám reakciója: "Egy német, az hogy lehet?"

Nem tudom, érti-e a hasonlatot.

ad 3, Cigányozás. El szeretnék egy félreértést oszlatni. A tárgyalt figura nem volt cigány. A színesfémkereskedő nálam az ügyeskedés-adóelkerülés szinonímája, minthogy ez a biznisz TÉNYLEG arról szól. Ki a legadekvátabb példa, kedves Gizike? Na? Na?

ad 4, Nem tisztem sem Tölgyet, sem Szidóniát védeni. A colorful kitétel, mint olyan, nem a bőrszínre vonatkozik, if you know how I mean. A közlekedési morál pedig katasztrofális.

ad 5, Nemzethalál. Gizike, tetszik, vagy nem, ez az ország kezd élhetetlenné válni. Személy szerint, engem jobban irritál a teljes elhülyítés és morális erodáció, mint az adópokol, vagy az adós rabszolgaságba döntés.

És igen, az fog elmenni, akinek féltenivalója és tudása van.

Tetszik, vagy sem.

ad 6, úgykellneked rohadgeci dögöjjémeg migyászétrugom a pofád hogynemkussolsz bazmeg?" Ne szégyellje magát, Gizike. A kielemezett szubkultúrában ez egy finom megszólítás. Tudta, hogy a mai általános iskolások körében is elmegy ez a mondat bárhol?

Tudja miért van ez? Mert a kölykök már nagyon kicsi korukban megértik, hogy ebben az országban csak az ököljog segít és ökörrel csak ökör módon lehet bánni. Hát agyonverik egymást apróságokért. Tudja, az egyik rokonom szakközépben tanít. Késelések, csoportos nemi erőszak, lopások előfordulnak.

ad 7, Végül, tökéletesen egyetértek magával, hogy a közlekedési morál deficitjének angy része abból fakad, hogy a kivagyiság, lenézés dominál. Az utóbbi kettő honnan táplálkozik? Goto ad 5,6.

Úgyhogy nagyon kérem magát, hogy az önkéntes (ki)oktatói szerepkör helyett néha élje bele magát a valóságba.

Höndör B. Margit írta...

Prosztó
ma már ne igyon többet.
Egyáltalán nem állítottam semmmit a maga posztjáról.
Talán ne kezdjünk el mesélgetni itt régi történeteket, ha kérhetem.
Az idézett sztoriban egyébként a barátja volt a hunyó (dehogy, nem csinált semmit, csak kedvesen odaköszönt egy cigányokból álló társaságnak, akik közül nem ismert senkit), és akkor magát megverték, mert a részeg haverja elfutott.
Merészeltem azt állítani, hogy a történet így, ebben a formában nehezen elképzelhető. És akkor sem azt kérdőjeleztem meg, hogy magát megverték volna, és nem állítottam, hogy rászolgált a verésre.
Most rászolgálna.
Kérem, ha velem beszél, több tisztelettel tegye. Legalább annyival, mint én, és legalább annyi öncenzúrával.
Köszönöm:)

Prosztó M. Beléndek írta...

Ja és szégyellje magát a csúnya színesfémkereskedős sztereotípiárt. Muhahahaha.

Höndör B. Margit írta...

"Úgyhogy nagyon kérem magát, hogy az önkéntes (ki)oktatói szerepkör helyett néha élje bele magát a valóságba."
:D
Igenis, tanár úr:D

Prosztó M. Beléndek írta...

Nem teszem több tisztelettel, Gizike. Sőt, ez is túlontúl óvatosan fogalmazott volt.

Én ilyen vagyok.

Rosszul emlékszik az elbeszélésemre, tényleg volt benne egy barát, aki elfutott, meg egy Prosztó, akire rátámadtak. Cigányok. Késekkel, lánccal.

Senki sem csinált semmit. Sem olyat, amiért rászolgál a megtámadásra, sem EGYÁLTALÁN semmit. De ha odaköszönt volna, és azért vernek meg, akkor az persze már indokolt.

Tapsolok.

Ismét meghazudtolt, ami undorító és megkövetést követelek.

Ebből rohadtul elegem van, úgyhogy vagy megteszi, vagy megszüntetem a regisztrációmat a blogon.

Félreértés ne essék, nem haragszom, nem vagyok sértődött, de nem írok olyan helyre, ahol meghazudtolják, hülyének nézik, kioktatják az embert, mert ha ennyi közös alapot sem adunk egymásnak, akkor nincs értelme beírkálni.

Höndör B. Margit írta...

Maga most nagyon hülye, Prosztó:)
Be akar sértődni valamiért, akármiért? Miért?:) Unja a blogot?
Pedig ebben a beszélgetésben maga sérteget. Általában, kettőnk beszélgetéseiben ez már régóta így dívik. Én mindig nagyon kedves vagyok magához:)
Az idézett történetet így mesélte el, emlékeim szerint. " Egyik hülye barátom, segg részeg volt, odaköszönt a (kocsma ajtajában?) álldogáló cigányoknak, erre azok odajöttek, barátom elfutott, stb, stb.+Rendőrök, akik nem csináltak semmit.
Nézze, nekem elég jó a memóriám, de lehet, hogy most tévedek. (khm, nem hiszem:D)
Lehet az is, hogy kihagyott valamit, mikor mesélte?
Hm?
Nincs miért megkövetnem magát.
Persze, nem áll semmiből, nincs jelentése: megkövetem Prosztó:)
Most jobb?
Higgadjon le.

Höndör B. Margit írta...

Ja, írok magának egy emailt, nézzen rá.

Prosztó M. Beléndek írta...

Meghazudtol.

A megkövetésének technikája meg ilyen:

"Hogy a Prosztó igazat mond-e? Már elnézést kérek!"


Na mindegy.

tölgy írta...

Gizike,

én nem írtam, de a machétásom tényleg cigó volt. Honnan tudta?

Azt tudja, hogy a köznapi aggresszió megfékezése, és helyett a vita, érvelés, pereskedés, esetleg az udvariasság civilizációs vívmányok (voltak)? A 18. században sokat írtak róla.
Ma is, de ma mint a nagy fehér férfi elnyomó trükkjeiről.

Írtam egyet az irigységről, közben magára gondoltam.

Höndör B. Margit írta...

Ne írígyeljen, Tölgy, nehéz terheket cipelek:)

Névtelen írta...

Gizike,
ha Magát olvasom, nem kell neszkávé :)
köszönöm a figyelmét. Reagálok.

1) "fogékony erre a témára, ha nem haragszik." Ez így van. Olyan helyeken is mozgok / élek, ahol az ember időnként bőrszín (értse így: fehér bőrszín) alapján is bajba keveredhet. szemüvegesen, a legjámborabb, nem-provokáló természettel. volt már benne részem, ezért nem tudom komolyan venni a liberális fajvédők állításait (amiket Kegyed szavai idéznek bennem). Nekik higyjek, vagy a saját tapasztalatomnak? De hagyjuk a személyes élményeket.

2) a "colored" jogos. talán félreértettem a sztorit. Lehet, hogy szolibarna volt az eredetiben. a történet szempontjából mellékes, mert szerintem kb. uaz az elkövetői kör. Vannak átfedések.

3) Nyelvi felvetésem teljesen jogos. Egy okos ember azt gondolta, hogy a szavak jelentését a használatuk adja.

Az egy dolog, hogy érettségi után mi azt hisszük, hogy a "sorry" azt jelenti, "sajnálom".

A konextusból meg nekem az jött le, hogy a macsó barom szerint marhára nem ezt jelenti. Ugye ért engem?

A "úgykellneked rohadgeci dögöjjémeg migyászétrugom a pofád hogynemkussolsz bazmeg?" behelyettesíthető a "sorry" helyére. Viszont a "bocsánat, elnézést" meg marhára nem.

"Én szégyellem magam maga helyett."
Ne fáradjon, ebben az esetben. Máskor szoktam Magának igazat is adni (észrevehette), de most nem.

Lajos

Höndör B. Margit írta...

Lajos
Maga szemüveges?

Ebben a történetben a macsó barom volt a lényeg, és mindannyian cigány macsó barmot értettek helyette, és errőúl kezdtek el diskurálni.
Szerintem.
Bátorkodtam a nemtetszésemnek hangot adni:)

A nyelvi felvetése OK lenne, ha az "ebben colored szubkultúrában " kitétel nem járuléna hozzá.

Prosztó M. Beléndek írta...

Tudja mit, Gizike?

Ha ne adj' Isten egy tipikus újgazdag cigány maffiózó képe rémlett fel valaki előtt (igen, van ilyen típus), akkor sem hinném, hogy annak a valakinek szégyenkeznivalója van. Elvégre nem az a valaki építette fel az újgazdag cigány maffiózó sztereotípiát és emellett még sok másfajta cigány is van.

Úgyhogy, nagyon gyorsan hagyjuk el ezt a cigány vonalat, mert mindenkinek van róla véleménye és nem tesz jót a blognak.

Az álliberális fajvédőkön meg nem csoda, hogy röhög Lajos, csak röhögni lehet rajtuk.

tölgy írta...

Lajos,
maga ivott?

Gizikének írta: "szoktam Magának igazat is adni"

Kérem figyeljen jobban.

Névtelen írta...

Gizike!
(*szomorúan néz*)

mondom mégegyszer.
valóságtapasztalatom alapján ebben a szegmensben
(értse: agresszív, szőkenős, nagyautós, erőszakos, macsétés stb. szegmens) igencsak hasonló emberek vannak. ált. natúrbarna és szolibarna színben.

tkp. teljesen mindegy, hogy ez a szereplő cigány-e vagy nem. Kábé ugyanaz a szubkultúra, nagy átfedésekkel. Körülírható "munkakörökkel." pl. kurvák futtatása, használtautó-kereskedés, uzsorázás (mint akiknél kipukkant az a gránát a nappaliban, hö-hö-hö), szolibérlés, használt mobilok eladása, színesfémezés, drogterjesztés stb. Körülírható preferenciákkal. Saccolható műveltségi szinttel (ld. sorry).

És itt messze nem Kolompár 12. Dzsesszikáról van szó, a Gandhi Gimnázium éltanulójáról. Nem Lakatos Rómeóról, a tényleg tehetséges cimbalmosról.
És nem is általában egy népcsoportról, akiről csak tudok hivatalosan a médiából, hogy ők áldozatok, meg mások, meg hogy sajnálni kell őket, meg támogatni, mert amúgy különben polgárháborúval fenyegetnek egyes vezetőik.

Lajos

eN írta...

Gizike az a baj Magácskával hogy ül benn a hivatalban, issza a kávét, újságot, netet olvas és asszerint képzeli el a világot. Próbáljon kicsit kimenni az utcára. Legyen felelős állampolgár: kérjen számlát ha vásárol. Pl. a borároson tv paprikát áruló embertől. vagy vegyen elemet az örsön. kérjen számlát. mosolyogjon. még nyerhet is ha beküldi a pm-be.
majd ha visszaért, mesélje el.

Névtelen írta...

Jó napot kívánok!

Megnyugodtak már?
Ugyanis szeretnék Önöknek boldog új évet kívánni.

De ha nem... akkor is.

Leskelődő

Névtelen írta...

Boldog Új Évet magának is, Leskelődő.
És persze mindenkinek itt a Tirpákblogon.

-- eN

Névtelen írta...

A tirpák naptárba is most van z új év kezdete? Elég proli dolog :(

Bujjék!

Névtelen írta...

Tegnap javasoltam Gizikének, hogy 2009-ben nyáron legyen, de megdobált pogácsával. Úgy tűnik az a 13. havi nagyon megviselte.

-- eN

Névtelen írta...

Fajra, színre, vallásra, politikai nézetre, nemre való tekintet nélkül b. ú. é. k.

Lajos,
az "e"

Névtelen írta...

Határokon belül és túl BÚÉK mindannyiuknak!

A szem

Höndör B. Margit írta...

En
A Rózsadombot kihagyta, és színesíthette volna körömreszeléssel, dumcsipartival, ilyesmi, tudja, a többi szokásos szöveg.
Szerintem magával meg az a baj, hogy kicsi a farka.
Azért BÚÉK, természetesen, és mindenki másnak is a blogon.
A jövő évben gondolkozzon el azon, hogy amikor hülyelibsizik, mennyiben különbözik azoktól, akik hülyekeresztényeznek? Itt szinte mindenki szörnyülködve hanyattdobja magát, ha az ő világnézetét (ebbe a szóba minden bizonnyal belekötnek majd páran) valamiféle kritikával, vagy becsmérlő szavakkal illetik, netán nevetnek rajta, ám habzó szájjal, gyakran még élvezkedve is ugyanazt teszik, ha nem a sajátjukról van szó.
Pá, bogárka, rohanok a szoliba. Hol van az az örs?

Höndör B. Margit írta...

"tkp. teljesen mindegy, hogy ez a szereplő cigány-e vagy nem. "
Egyetértünk, Lajos!
De ehhez meg kellett írnom azt a kommentet.:)

Névtelen írta...

GIZIKE!!!!
(*ordít*)

Azelőtt is mindegy volt!!!

Azután is mindegy!!!

Ne hergeljen!

HLL

Höndör B. Margit írta...

(ártatlanul pislog)

eN írta...

Gizike en itt nem fogok prolimod szemelyeskedni magaval, uh roviden:
- senkisem hulyelibsizett itt. Nem tudtam hogy az egressziv-bunozo eletmod egyeseknel vilagnezet. Bocsanat, akkor teljesen mas, ugy lehet parasztnak lenni. Ahogy a Proszto eseteben se, itt se inszinualjon nekem semmit, ha kerhetem.
- a stilus teszi az embert, es ahogy a mesternek sem fekszik a mindentmegmondokmerthudeokosvagyok imidzs, ugy maganak sem. kar eroltetni.
- az ors az itt van, magyarul Őrs Vezér tere, azt hittem ismeri a fovarost egy kicsiket, amugymeg behelyettesitheti barmelyik forgalmas aluljaroval.

Ferenczy A. Szidónia írta...

Kedves Gizike!

Nyugodtan hívjon csak kisasszonynak, hajadon vagyok. De ha közvetlen akar lenni, a Szidi is korrekt.

Maga itt viszályt szít. Rasszizmust kiált. Cigányozást.

Bár magácska nálam sokkal jobban tudja, hogy a szegregáció nem csak faji/nemzetiségi alapokon létezik, mégis belemagyarázza a mondandómba a dzsipózást. nem szégyelli magát?

igenis, baromság, ál-liberális túlkapás az analfabéták jogosítványhoz juttatása. sokkal inkább autóipari lobbi, mint a képzetlenek és képzettebbek megkülönböztetése elleni harc. tetszik, nem tetszik, tanulni kell. mondja már drágám, az analfabéta sofőr mire jó?
azt ne mondja már, hogy majd ezzel szerez munkát, és eddig meg nem tudott. tudja Ön, hogy a hivatásos sofőrük egy raklapnyi dokumentumot töltenek ki nap mint nap? Az analfabétánk persze rakna kereszteket a rubrikákba, ugye? monduk két keltát meg egy vöröset.

ha egy kicsit is lehessegetné a szeme elől a gőzt, észrevenné, hogy a "Panem et circenses" egy speciális esete forog fenn. mert ma a népnek a plazmatévé meg a kenyér mellé már csak a verda hiányzik az igazi civilizált életformához. és akkor "miénk a pálya, az autopálya..."

és kedves Gizikém, az általam sorolt automárkákban láthat nap mint nap a budapesti forgalomban olyan önjelölt Fittipaldikat, akik nem haboznak kürt helyett motorhanggal jelezni felsőbbrendűségüket. a forgalomban.
nyilván "megfelelően motorizált" gépjárművel nem rendelkezik mindenki idehaza, de nagyságrendekkel jobban bírnak a vérükkel. legyen ez a nagy számok törvénye, vagy a saját önbecsülésük szintjének eredménye, nekem mindegy. nem az autó színétől/márkájától függ a viselkedés, bár a BMWsek nyilván megérdemelnének egy külön bekezdést. sokan mondják, hogy a BMWből mazsolának látszik mindenki. na pont ezért lett idehaza az országúti taplóság, a suhogós melegítős bunkóság jelképe az egyébként teljesen polgári BMW.

de vajon mindenki tapló a bömbi kormánya mögött? maga szerint ez valamiféle férfiúi kiváltság lenne, hogy véleményt formálunk a gépjárművezetésről, helyesebben: mások gépjárművezetéséről?

Prosztó íjászpartnere se a chryslerjétől lett tuskó. egyébként a chrysler a nép opleja a tenger túloldalán. ha honi "luxus" odaát a lower midrange/midrange-re elég.

mondja, itt nincs szegregálás? uszítás? buzi suvos köcsögök? letolsz az útról hülyeszőkepicsa a bazinagy terepjáróddal?

akkora indulat van ebben a kis picsa országban, és a népek jó része ezt a közlekedésben éli ki. akarva/akaratlanul. csak nem a korányt püfölik, mint Ajay Naidu, hanem a gázon és a dudán ugrál.

tapintat. ugyanmár. egymás mellett élés?
az élet harc! és ez a harc lesz a végső, nem?

és igen, én is gyorshajtó vagyok. vállalom. ha megbüntetnek kifizetem. ez a törvény. de még senki sem látott engem másokat veszélyeztetve autózni, gyorsulási versenyezni. gyorshajtok, mint bárki más - nem mintha ez mentesítene a felelősségem alól. ez sem más, hiába mondja.

tudja, nagyon nehéz törvényeket és szabályokat csinálni. mert kilométerperórában nem lehet megszabni egy kanyarban használható maximális sebességet. néha esik, néha fagy, néha süt a nap. vagy ott egy csomó elázott levél.

az ember az, aki a kicsi eszével meg a tapasztalatával képes felmérni, hogy mekkora sebességgel haladhat még biztonságosan az autójával.

ezért vitatom én a mindenkinek jogsit témakört szőkenőként. ez egy veszélyes üzem. ez nem állampolgári jog. nőjönek föl hozzá a résztvevők.

de nyugodtan üsse el ezt is valami "lájtos cigányozás" szöveggel

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Prosztó, nagy élmény ért.

Kibéreltem egy terepjárót, kimentem vele az ugarra és beterítettem sárral néhány nyomorultat. Aztán amikor az egyikük pampogni mert, elővettem a csomagtartóból a láncfűrészt.

Látta volna, hogy futott a dagonyán át! Aztán a közepébe beleragadt és csendesen elsüllyedt derékig.

Ilyen jó napom már régen volt! Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, a terepjáró és a láncfűrész bérleti díja minimálbérből is kijön.

Höndör B. Margit írta...

Szidi kisasszony,

Viszályt akkor szítanék, ha elmondanám magának, miket terjeszt magáról KGB a háta mögött, vagy ha tájékoztatnám tölgyet,
hogy Őrnagy mire készül holnap után:) Nehezen nevezhető viszályszításnak egy olyan komment megírása, ami után nyilvánvalóan
mindegyikük egyedül velem fog veszekedni.

Az a véleményem, hogy a szegregáció kifejezést pontosan abban az értelemben használta, ahogy azt én értettem, és nem, nem szégyellem magam azért, hogy ezt megírtam magának.
Ha viszont mégis tévednék, az idézett mondatért akkor is magának kellene inkább pirulnia. Az a mondat ugyanis minden értelmezésben
elfogadhatatlan.

Nézze, értem én ezt a kissé túlfűtött kommentjét is, de megismétlem: szerintem nem függ össze a jó vezetés és az intelligencia, sok kifejezetten intelligens embert
ismerek, aki bűnrossz sofőr és sok kevéssé cizellált elmét, aki remekül vezet.
Az ön gondolatmenete ebben a témában meglehetősen leegyszerűsített és felületes, talán az indulatai miatt.:)
Ismeri ezt?:http://www.youtube.com/watch?v=Cya2hAzrv5M
Biztosan.:)

A magam részéről lapoztam, tegye ezt Ön is.

En
kicsit ideges lett, miért?:)
"Gizike en itt nem fogok prolimod szemelyeskedni magaval"
Örülök, hogy végre rájött arra, hogy a személyeskedés durungság.
Csak így tovább!

Ferenczy A. Szidónia írta...

Gizike kedves,
van másfajta szegregáció is. elhiheti, hogy vagyok olyan bátor, ha cigányokat akarok megkülönböztetni, akkor odaírom, hogy cigányok. vagy dzsipók.

az okos ügyetlenek és a buta sofőrzsenik pedig terelés, ha tetszik, ha nem. ez nem kungfu, drágám. ott van csak az, hogy a király/nagyfőnök tud a legjobban verekedni. senki nem állította, hogy a többdiplomás/dr.doktorovics az jobb pilóta, mint a csőszerelő szakmunkás (csak azért se lakatos :-)

de, analfabétáknak - szerintem - nincs helye a közlekedésben sofőrként. vágni meg ölteni is tud mindenki, mégis hiány van sebészből.

buék.

Höndör B. Margit írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Höndör B. Margit írta...

Nem a bátorságát vontam kétségbe, hanem a jóízlését nem.:)

"az okos ügyetlenek és a buta sofőrzsenik pedig terelés"
Miért lenne az?
Egy jó sofőr alapvető készségei szerintem a gyakorlat, a jó reflexek és a nyugodtság.
Egyik tulajdonság sem intelligenciafüggő.

eN írta...

Gizike, nem lettem/voltam ideges. Csupan nincs kedvem azon rugozni, hogy van-e osszehasonlitasi alapja, ha a kommentjeibol ugy tunik nincs.
Hogy micsoda a szemelyeskedes azt hiszem jol tudom, es nem emlekszem h itt szemelyeskedtem volna barkivel is uh ne folenyeskedjen, nincs miert.

Höndör B. Margit írta...

„az a baj Magácskával hogy ül benn a hivatalban, issza a kávét, újságot, netet olvas és asszerint képzeli el a világot”
„Szerintem magával meg az a baj, hogy kicsi a farka.”
Nyilvánvalóan csak a második a személyeskedés, ugyebár.
En, ne fárasszuk egymást. Maga kvázi lehülyézett engem, anélkül, hogy megszólítottam volna magát, illeszkedve amúgy egy előző nick kommentjéhez, és kapott egy választ. Azóta azon csodálkozik.
Egyébiránt most lett elegem ebből az egészből nagy hirtelenjében, azt hiszem, ideje lesz egy kis pihenőnek, üdv.

Ferenczy A. Szidónia írta...

"Miért lenne az?
Egy jó sofőr alapvető készségei szerintem a gyakorlat, a jó reflexek és a nyugodtság.
Egyik tulajdonság sem intelligenciafüggő."

nem intelligenciafüggő. nem is ezt írtam. hanem azt, hogy analfabétának nem jár jogsi. akkor sem, ha az összes jogvédő szíven szúrja magát.

Super 64 írta...

Üdv.

Megjegyezném, hogy Szidi kisasszonynak alapvetően igaza van jogsi-ügyben: vannak ugye a kiegészítő táblák, pl. a várakozni tilos táblákhoz, hogyaszongya "Kivéve szombat 06:00-18:00". Egy analfabéta számára ez nyilvánvalóan megoldhatatlan rejtvény. Ami megbocsájtható, feltéve, hogy háztartáson kívül mást nem vezet.

Tisztelettel.