2009. január 20.

Prosztó M. Beléndek
Napi anyád: A tanácsadó (Senior Consultant)




Táblázatokkal érkezik. Magabiztos sablonmosoly, öltöny. "we have the business excellence" arckifejezés (ez így elhangzott, akkor nagyon kapaszkodtam az asztal szélébe, de állítólag ezekben a körökben nem verekednek). Fontoskodva helyet foglal.

Ügyelnem kell, hogy ne üljön ki a pofámra az utálat. Koncentrálj, Prosztó, koncentrálj. Mindig kiül, többször mondták. Ugyan-ugyan, csak hat másik dolgod lenne, de ez a jólöltözött ott szemben maga a Hozzáadott Érték. Due diligence. Már a kiejtésétől is kiráz a hideg. Gyú dilidzsensz.

Gyorsan és mindenféle tekintet nélkül a tárgyalópartner nem angol anyanyelvű mivoltára beszél. Biztos jele az udvariasságnak. A Cityből jött. Vázolja, hogy miért és melyik területtel kapcsolatban tesz fel kérdéseket.

Már a beosztásomat is elbasztad. Hát annyi fáradtságot nem vettél, hogy megtudd, hogy hova jössz? Tudod, hogy az érthetelen krikszkrakszok közül, a névjegykártyámon, melyik a keresztnevem?

Előránt egy táblázatot, hat évre visszamenőleg adatsorok vannak rajta. Ő kielemezte, megnézte, megértette, átrágta (tőlünk kapta, mily meglepő) és kérdései lennének.

Most betekintést nyerek a tudás legmélyebb bugyraiba. Összegzik nekem mindazt, amit én nem veszek észre abból, amit én csinálok.


És igen. És... és... és... na... azt szeretné tudni, hogy 2006. januárjáról februárra "miért van az a nagy változás a két szám között".

Hm, szofisztikált, azért nem hiába. Akkor tisztázzuk. Az van a kibaszott homlokomra írva, hogy adatbáziskezelő? Van erre más adekvát válasz, mint hogy fingom sincs, majd megnézem, tekintve, hogy ez egy akkora cég, mint ide Vácrátót? Jól van, lásd ki vagyok, először is elmondom, hogy itt, parasztfalván hogy mennek a dolgok. Ez úgyis kitart 15 percig, és addig sem azt fejtegetjük, hogy honnan az a másfél százalék eltérés, amit ravaszul kiszúrtál.

A rögtönzött előadás közben okos fejjel bólogat, jegyzetel.

Lófaszt sem ért. De nála van a "business excellence". Ők mondták, így van. Most ez olyan, mintha a Pininfarinának magyaráznám, hogy mi az a formatervezés. Alázat, Prosztó, alázat.

Akkor most azt szeretné tudni, hogy 2006 januárjáról februárra miért változott az a szám.

Csak nem? Hogy meglepett! Melyik szám? Az? Változott? Kábé huszonöt összetevője van. De nagyon jó kérdés. Ugyan, egy elsőéves egyetemista elemzői képességeit adja vissza, de ki vagyok én, hogy ítélkezzek?

Okos fejjel bólogat, de nem érti, hogy 2006 januárjáról februárra miért változott az a szám.

Csak. Majd megnézem.

Honapra.

Akár. Kabbe.

Áttér egy másik területre. Ő akkor most észrevette, hogy. Az miért annyi és hogyan és hogy számolják el és mi az oka?

15 perc szakmai előadás. Baszd meg, ez itt gyűjt anyagot az MBA-jéhez? Különben szólt neki valaki, hogy nem vagyok könyvelő?

Jegyzetelés, bólogatás. Ez mind nagyon szép, de mit gondolok, hány százalékkal változott mindez 2007 decemberéhez képest?

Köszönöm az érdekfeszítő kérdéseket, egy öröm. Volt több konzultánsom, nagyobb analitikai képességekkel. Holnapra, jó?

Azt szeretné tudni, hogy ezen a téren mi a gyakorlat.

Ez 15 perc. De jó, hogy eredetileg húsz percre jött. A Cityben mennyit fizethetnek a százalék számításért? Engem meg leszázalékolnak.

Hát, ez nem a "best practice", az ő tapasztalata szerint. "According to his experience with other companies."

Végül is. Talán, ha nagyobb figyelmet fordítanék a százalékolásra. Megtudhatnám, hogy mi a "best practice"? Megkérdezem. Esetleg valamit arról, hogy mit mivel kell elosztani?


Meglepődik, erre nem készült fel. Hogy visszakérdez a magyar suttyója. Hát, izé, a "best practice" az az, hogy ezt így akkor menedzselni kell.

Hogy szarnál sünt. Egy órája pampogok neked, te meg bólogatsz. Napi kétezer euróért. Tisztázzuk, a bólogatás napi kétezer euró, nem a pampogás. Mi meg itt nem a "best practice" szerint élünk. Ez van, baszd meg. Két csével írjuk a kőccséget is.

Még azt szeretné tudni, hogy 2007 áprilisáról májusára annyival változott az a szám...

Nahát, csak nem? Jó, holnapra.

Nyugodtan küldjem EXCEL-ben, ők nagyon értenek az EXCEL-hez.

Gratulálok. Csak ott van az EXCELlence. Mi meg nyilván kockás papíron számolunk. Amúgy mondtam, hogy 6.000 tétel lesz? Tudja, nálunk ilyen furcsa szokás van. Számlánként könyvelnek és nem emlékszem minden számlára. De javulok és memorizálom.

Hát, 6.000 sor még belefér egy EXCEL táblába, nem?

Honnan tudjam, mi kockás papíron számolunk?

Még azt szeretné tudni, hogy mi hogyan menedzseljük az izét.

Sóhaj. Bonyolultan. De írjuk be, hogy ilyen szar, balkáni módon, oké? Cigizik? Nem? Kár, belehamuzhatna a markomba. Kér kávét? Pörkölt lóganéból van. A számlát nekem küldje. Majd valahogy fizetjük. Nejlonszatyorban, valahogy.

14 megjegyzés:

tölgy írta...

Örüljön, leült magával szemben egy európai.
Ugye, hogy jól indult a hete! És ez még csak a kedd volt!

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Na, Prosztó, ezt elkúrta.
Ez jelenteni fog és nem kap több hitelt.

Ferenczy A. Szidónia írta...

ó drága Prosztó. én is láttam ilyet.
meg hallottam is a másik fél szemszögéből.
megpróbálom visszaadni:

Bazmeg. Én nem hiszem el. Elbasztunk 6 hetet a bootcampben, amiből 2 hét USA 4 hét csehország. a cseheknél valami hülye ötletből C nyelven kellett programozni tanulni, nekem, a kicsi közgazdásznak. amerikában meg valami kommunikációs tréning volt. és most mi van? alig ért véget az egyetem, és itt ülök szemben a MOL főkönyvelőjével, és a laza 24 évemmel magyarázom az 50+ éves vérprofi embernek, hogy *szerintem* hogyan kell. amikor én lófaszt se tudok arról, hogy itt ők mit miért és hogyan könyvelnek. de nem szólhatok, hogy engem csak úgy ideküldtek, mert nekem dobta ezt a véletlenszámgenerátor.
nem baj, bólogatok. próbálok nagy hülyeséget nem mondani, majd csak kihúzom már du 3-ig.
akkor meg bemegyek az irodába, és felmondok.
mert ezt normális ember nem bírja. ezért a szar semmiért fizet a mol végtelenül sok pénzt, hogy én itt bólogassak. nem csak magamból csinálok hülyét, hanem az egész accenture-t is lejáratom a picsába. ez egy beszarás.

(t idő múlva, az irodában)

Nézd, én ezt nem tudom csinálni. égek mint a rongy, nem értem mit akar az ügyfél. felkészületlen vagyok - mert az elmúlt 5 évben nem én könyveltem a molnál, és ezt 10-20 perc alatt igen körülményes behozni. felmondok, keressetek másik embert, aki képes ilyenekre, ez az én erőmet meghaladja.

főnök mondja: nagyon jó, azonosítottad a gyengébb pontokat, most ezekre kell koncentrálni. fókuszálni. te jó vagy. te vagy a legjobb. meg tudod csinálni, bízz magadban. itt van ez a cd, hallgasd meg naponta 2x. mond utána fejben, érezd át. ez majd megoldja.

a CD tartalma röviden: you are the best employee. your experience and agility helps you to deliver the best possible solutions for your clients...

ráolvasás. önszugera. digitalizálva.

Ferenczy A. Szidónia írta...

és ez véresen komoly ám.

martonx írta...

Egyik barátom ugyanezt csinálja élelmiszeripari felsőfokú diplomával...

Ennyit a hozzáértés fontosságáról, ezeknél a tanácsadó cégeknél.

Ezredes K Őrnagy írta...

Az a lényeg, hogy megélnek a Piacon.
A többi csak mucsai féltékenység.

Ferenczy A. Szidónia írta...

Őrnagy,
kollektív know-how. nemzetközi tapasztalat.
lássa meg a nagymenők pillantásában, az arcuk izmának rándulásában a népszerű belga szám szövegét.

"...mögöttem a vállalatban százak állnak, és én vagyok az eszetlen nagy király..."

Ezredes K Őrnagy írta...

Viszont az ilyen teljesítmény nélküli Hozzáadott Érték előbb-utóbb kipukkad. Lásd hitelválság.

Hol van most a Mester? Terézvárosban a Fospompa ügyészsége bántja a Haladás erőit!

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

martonx írta...:
"Ennyit a hozzáértés fontosságáról, ezeknél a tanácsadó cégeknél."

Amint azt C. Northcote Parkinson olyan talaloan megirta meg a '60-as evekben, a tanacsado ceg nem arra van, hogy tanacsot adjon olyanoknak, akik mindenkinel tobbet tudnak a szakteruletukrol. Azert vannak, hogy kimondjak a cegvezetes altal mar meghozott kellemetlen donteseket. Aztan ok elhuznak gyorsan, mielott a felduhodott tomeg meglincselne oket, a cegvezetes pedig mutogathat a "fuggetlen szakertokre".

Osregi trukk.

gregoriosz írta...

Jó ez a tanácsadás. Így készül a hozzáadott érték.
Leírhatom a saját tapasztalatomat? Elemzés, nagy cégnek. Adnak adatot, persze. Olyat, ami nem mutat semmit, de azért legyen benne logisztikus regresszió, mer' az olyan jól hangzik.
Figyelnek az Őrnagyra? Láthatják a kitűnő példát arra, hogy a nemzet kvízmesterének igaza van. Erről kell blogolni az elitnek. Meg arról, hogy Fodor, aki, bár csaknem olyan hülye, mint a Fospumpa, tanult valamit a Mestertől. Csak az kapjon fizetést, aki értéket ad hozzá. A sok proli, meg láblógató hivatalnok pedig tanulja meg visszafogni a fogyasztását.

Prosztó M. Beléndek írta...

Élmények:

Működő tőke analízís. Kérdés: ez miért változik erről annyira? Ilyen szinten. Baszdmeg, mindezt egy multi konszolidált vevőállományain, euróban. 5 millió csak az árfolyamhatás, euróban, de az okos megkérdezi, hogy miért változott másfél százalékot. Gratulálok. Mondom, egyszerűen. Van hatezer számla benne, meg százötven fizetési módozat, változott a mix. Aham. Melyik vevőknél és melyik fizetési módozatoknál? Ennél a pontnál legszívesebben fejbelőnéd. Ha nem adsz hihető ex has választ a barom kérdésre, rögtön jegyzetel. Néha keresztkérdésekkel szembesít önmagaddal. Természetesen fals logikával, ha erre rámutatsz, megint jegyzetel. Változott-e a lejárt követelésállomány? Nem. Hogyan menedzselik? Mit? A lejárt követelésállományt? Hát, baszdmeg, kimegyek a vevőhöz és szexuálisan zaklatom, úgy. Mégis, hogy? Válasz: Hát, ezt menedzselni szokták. Hogy emgértse, fél órát beszélsz neki a működőtőke menedzsment indirekt és direkt eszközeiről, előbbi esetben vevői hitelbiztosítás, trade financing, késedelmi kamatolás, fél óra tömény pénzügy. Bámul, MAJD MEGKÉRDEZI, HOGY JÓ, DE HOGYAN MENEDZSELIK A LEJÁRT ÁLLOMÁNYT? Elszakad a cérna. Miért, szerinted hogy kell? Hát, fel kell hívni a vevőt. Fél órát beszélek a vevői hitelbiztosításról, és azt vágja le, hogy fel kell hívni a vevőt. Ez olyan, mintha egy programozó ír egy operációs rendszert, erre megkérdezik tőle, hogy oké, de hol kell a start menüre kattintani?

És ne küldd el a picsába, mert ő a "business excellence".

Holnap még csak csütörtök van, de jól bírom.

gregoriosz írta...

Prosztó, ön ezt nem érti. Ez valójában egy beavatási szertartás. Most önt beavatják, és szív, de ez a primitíveknél is így működik. Csak a biznisz kifinomult világában a módszerek is finomodtak. Bár ahogy látom, a hatás ugyanaz. De ne féljen. Kiállja a próbát, és beléphet a harcosok csudijó világába. Aztán ön is mondhatja, hogy van biznisz ekszelensze.

De van "ellenvarázslat" is. Csináltasson egy kis elemzést a másfél százalékos eltérésről, de legyen ám benne sok ernégyzet meg parciális korreláció esetleg béta meg hasonlók, és sok táblázat. Amikor felteszi a s. c. a hülye kérdését, maga előránt egy táblázatot és rámutat egy számra.

Névtelen írta...

hát pedig ilyenkor fel kell hívni a céget, és nyugodtan elküldheted a picsába. már ha nem a sját főnököd küldte rád az embert, mert akkor inkább rá haragudjál, és nála próbáld elérni, hogy levakarják rólad. de nyugpdtan a szemébe is mondhatod, hogy elnézést, de Te nem erre számítottál.

azért az utolsó ("lejárt állomány menedzselési") kérdést megmagyarázom. azt kérdezte, hogy milyen emberek, milyen konkrét tevékenységet végeznek. itt alkalmazottak nevét, és munkaköri leírását kellett volna válaszolni, nem tankönyvi elméleteket. de ez is az ő dolga lett volna, hogy megmagyarázza, nem mentem az ipsét, csak segítek megérteni.

Névtelen írta...

ez a post nagyon ottvan.
létjogosult, mert a tanácsadás (mint olyan :)) tényleges problémáit veti fel, és jogosan kérdőjelez meg dolgokat a konzáltinggal kapcsolatban