2010. február 5.

tölgy
Yovel יובל


Hiába írta Gizike jól láthatóan az Ibolyában, hogy "Hitel alma", csak jöttek. Jött a Karácsony, mindenki akart magának egy laposüveget, mer az menő. Aztán bele kevertet, és még...
De pénzük nem volt. Egy darabig a Kispipacs adott pár hordó sört és ukrán műszerszeszt. De elfogyott neki, de legalábbis kéri vissza. Közben Gizike piros szkájjal bevonatta az Ibolya székeit, mer hogy modernebb így és jobban bejönnek a tirpákok. De mindezt hozomra.
Eddig ment, nincs tovább.
Az ajtón dörömbölnek a hitelezők, az udvari göngyöleget lefoglalták. Csak egy megoldás van elitek: betérünk és zsidók leszünk. Őrnagy ne nyafogjon, katona elviseli azt a kis műtétet.
A terve olyan zseniális, amilyen egyszerű.

A haladék jegyében így kell eljárni: a hitelező engedje el a kölcsönt, amit embertársának adott, ne szorongassa sem embertársát, sem testvérét, ha az Úr (tiszteletére) kihirdetik a haladékot.

Én úgy számolom, ha most betérünk a következő jubileumi év nem lehet nagyon messze, legrosszabb esetben még 6 év, és az Ibolya és összes törzsvendége megszabadul az adósságaitól. Humánus, modern és haladó.
Most nem szeretnék a finánctőke helyében lenni.

5 megjegyzés:

bauer írta...

Az Úr már betérne, ezért volt I.ben!

bz249 írta...

Az én filozófiám egyszerű. Amikor cigányoknak osztanak mogyit cigány vagyok, amikor zsidóknak zsidó, amikor pirézeknek, akkor piréz. Azt hiszem ez egy meglehetősen Haladó álláspont. Mivel már 15 éve zsidó vagyok azalatt legalább két jubileumi év volt, úgyhogy ezennel hitelmentes vagyok.

Héjjas írta...

Zsidózunk, zsidózunk?

tevvton írta...

értem a szöveget, de mi az a Jovel 721?

tölgy írta...

tewton:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jubilee_(Biblical)

Hájas, maga marha!