2009. február 8.

Höndör B. Margit
Mindjárt itt a tavasz!




Önvallomás:
Nagyon szeretek ügyintézni.

Kiüresedett, ellaposodott, egyhangú világunkban semmi sem pótolja jobban a hiányzó adrenalin szintet egy jó kis ügyintézésnél.
Sosem lehet tudni, hová fajul egy mezei számlaellenőrzés, vagy egy kötelezően kitöltött űrlap postázása a kijelölt hivatalba.

Az áram- vagy gázszolgáltatóval folytatott csatározásokat szinte mindenki ismeri, az egyszeri ember megkapja az éves végelszámoló számláját 233.456.- forintról, harci mezt ölt, és a három évre visszamenőleg megőrzött csekkjeivel felfegyverkezve beviharzik az ügyfélszolgálatra, ott pár órás várakozás után könyökből megdorgálják a bizonyításhoz szükséges anyakönyvi kivonat bemutatásának vétkes elmulasztásáért, tájékoztatják arról, hogy miért hülye, majd méltányosságból korrigálják a számláját a valós 233 forint 45 fillérre, és kész.
Tiszta ügy, egy délután lezavarja az ember.

Nehezebb eset a Hivatallal vitába keveredni.
A Hivatalnak sok részlege van.
Ott van először is a Begyűjtjük a Seggfejek Papírjait Osztály, mint a neve is mutatja, stb. stb. Elég egy hidegfrontra érzékeny, izgulékony alkalmazott, és pár értékes irat a zúzda martaléka lesz.
Mit tehet ilyenkor a Seggfejek Papírjainak Benyújtását Ellenőrző Csoport? Kötelezi a seggfejeket az irat újbóli bemutatására, mindenféle szankciókat kilátásba helyezve állampolgári kötelességének elmulasztása esetére. Ez teljesen normális eljárás, a seggfejnek más dolga úgy sincs, és az tegye a szívére a kezét, aki nem akart még kivágni a francba kitöltött űrlapokat, iratokkal teli dossziét!
A papírok jövése-menése persze időigényes dolog, a Papírok Határidős Beérkeztetésének Elmulasztását Vizsgáló Főosztály Megfingatási Csoportja pedig nem tud várni: a hiányzó beérkezést dokumentáló belső űrlap kitöltésével átadja az ügyet a Rúgjuk Szét a Seggét a Rohadék Csalójának részleg megbízott munkatársainak, akik viharos gyorsasággal(1 munkanap):
- a seggfejet törlik a Rendes Emberek adatbázisából, egyúttal áthelyezik a Szemét Csalók adatbázisába
- megindítják a szükséges eljárásokat az önkormányzatoknál, bíróságoknál, munkahelyen, stb
- határozatot hoznak letiltásról, eltiltásról, stb.
E lenyűgöző gyorsaságnak a kulcsa a Hivatal premizálási rendszerében rejlik. Egyrészt hozni kell a megkövetelt szétrúgási számokat, a főnök utálja, amikor hó végén machinálni kell az adatbázisok között, veszélyes játék. Másrészt a számok teljesítéséből van a zsozsó, a gyerek már számít a beígért laptopra, a nyaralás is pénzbe kerül, hát baromira nem érdekel a telefonon nyervákoló seggfej hülye, nekem ez a munkám, lefülelni a kártékonyakat, csalókat,
védem az országot, tisztesség, becsület, te, ezek olyan hülyék, bazmeg, mondom neki, hogy XHK7-es nyomtatvány, assetudja, mi az, kérdezem tőle az iktatószámot, erre csak néz, és még ő kezd el kiabálni a végén, áh.

Aki a Hivatallal keveredik vitába, hosszú menetre számítson.
Még akkor is, ha gyakorlottan sohasem az iratokon felelősként megjelölt ügyintézőt, hanem rögtön az aktuális vezetőt keresi meg panaszával, lehetőleg igazgatói beosztásban.

Szokásosan unalmas posztom végére egy kedves kis történet kedvenc bankomról:
Az egyszeri elit alacsonyember egyik nap belátogat a bankjába, ahol is az ügyintéző a kért tranzakció ( megtakarítás kamatrészének folyószámlára vezetése, az alapösszeg újbóli lekötése mezei bankbetétként) végrehajtása előtt kezébe nyom egy papírt. Teszt.
???
"Milyen megtakarítási szokásai vannak? Tudja, mi az a...? Milyen gyakran...?Mennyire ért a pénzügyekhez?"stb. Az egyszeri elitben lassan felmegy a pumpa.
-Mi ez? Miért? Hogy képzelik? Nem töltöm ki ezt a marhaságot. Ráírjam a papírra?
-Nem, mert akkor ezt kell kitöltenie - újabb papír: tudomásul veszi, hogy, miután nem töltötte ki a tesztet, a bank nem tudja garantálni a kért tranzakció MEGFELELŐSSÉGÉT.
-He? Nem töltök ki semmit.
-Akkor sajnos nem tudom a kért tranzakciókat elvégezni.
-És ha telefonon intézem?
-Ja, akkor lehet.
-Köszönöm.

Ui: Orbán bukott fospumpa árnyék, Gyurcsány takarodj!

32 megjegyzés:

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

IQ teszt legyen kötelező bankszámlanyitás előtt!

Azt hallotta, hogy a TEAOR számok változása miatt (az mi a franc?) az összes vállalkozói igazolvány helyett új KERÜL KIADÁSRA? Aki a szükséges ügyintézést elmulasztja, annak a büntetése 150 millió Ft, 5 év börtönbüntetés, esetleg mindkettő.

Prosztó M. Beléndek írta...

A banki űrlap kitöltése egy uniós pénzintézeti szabályozás (asszem MIFIB a rövidítése, de lehet, hogy keverem, most nem guglizom ki), melynek alapján az ügyfeleket bekategorizálják. Vannak szakmai ügyfelek, lakossági ügyfelek, stb. Az űrlap kitöltésének megtagadása nem jelenti azt, hogy az ügyfél nem szolgálható ki. Célja az, hogy annak jogi kockázatát áthárítsák, hogy ha valami félrecsúszik, az ügyfél azt mondhassa, hogy azért történt, mert nem ismerte a tranzakció hátterét, fogalomrendszerét.

Ettől még Gizike betétjét meg kellett volna hoszzabbítani. Az lehet, hogy van egy oylan űrlap, hogy alá kell írnod, hogy a tesztet nem végzed el, és tudomásul veszed, hogy ha hibás instrukciókat adsz a banknak, az a te felelősséged.

Node, lássuk be, eddig is az volt.

Szóval, elég nevetséges szabályozás, de nem ügyintézői packázás. Én pl. nagyon élveztem, amikor bebillegtem a helyi bankfiókba számlát nyitni és egy pénzügyi tesztet végeztettek el velem. Direkt végigcsináltam.

Prosztó M. Beléndek írta...

Mondjuk, elég aljas vagyok ilyen téren. Nincs olyan fölényesen unott banki ügyintéző, akit ne tudnék olyan kérdésekkel feldobni, mint hogy "Tessék mondani, ez akkor tépluszkettő értéknapra teljesül le a zsíróban?", vagy "Mit gondol, egy esetleges keddi referencia kamatvágás hogyan hat ennek a hozamára?".

Höndör B. Margit írta...

Ó, az ügyintézővel teljes egyetértésben voltunk, és igen, mikor megkérdeztem tőle, hogy netán új managerkalkulátor érkezett-é a bankhoz, ő is elmesélte, hogy ez egy EUs követelmény, megkértem, hogy tolmácsolja a véleményemet a dologról.
És nem szolgálhatott ki, mert nem voltam hajlandó tudomásul venni semmit.
Most megnézem, hogy mi a túró az a teaor-izé, és kiokosítom ezt a szegény nemelit KGBt. Tudja, KGB, google.

Höndör B. Margit írta...

2007. január 19-én hatályba lépett, és 2008. január 1-től az EU tagországok számára kötelezően alkalmazandó tevékenységi osztályozás a NACE Rev.2. (magyar nyelvű megfelelője a TEÁOR'08).
A KSH 2007-ben megállapította minden - a nyilvántartásában szereplő - gazdálkodó szervezet 2008. január 1-jétől hatályos statisztikai számjelét, amely 2008. január 10-e után megtekinthető a TEÁOR'08-ra való áttérést segítő oldalak -on. Ez az alkalmazás az új szakágazati önbesorolás elvégzésében is segítséget nyújt.
A szükséges szakágazati módosítások a vonatkozó jogszabályokban (lásd "Vonatkozó jogszabályok" címszó alatt) előírt hatóságnál (cégbíróság, okmányiroda, APEH, MÁK) és határidővel kezdeményezhetők.


KGB! 2007. jANUÁr 19!
Maga két éve úgy él, hogy lila gőze sincs erről???
Ezt most nem is minősítem.

Höndör B. Margit írta...

Tessék:tevékenységek egységes
ágazati osztályozási rendszere

http://portal.ksh.hu/pls/portal/docs/PAGE/KSHPORTAL/SZOLGALTATASOK/OSZTALYOZASOK/HATALYOS_MAGYAR_OSZTALYOZASOK/TEAOR03.PDF

Többet nem segítek.


Elképesztő, hogy milyen emberek vannak.

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Ez a megtévesztés, Gizike.
A TEAOR egy szörnyű pszichológiai fegyver. Az áldozata először halucinálni kezd, hangokat hall, majd teljesen elveszti az önkontrolt és könnyű áldozatává válik a támadóknak.

Amit maga belinkelt, az az előkészítő anyag, hogy az alany elméjét megdolgozzák a csapásra.

Nem érezte, mintha valami hideg kéz szorongatná a torkát? Az már a TEAOR csapásmérő fegyver.

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Prosztó, akkor jól értem, hogy maga nem ment át a bankszámlanyitási IQ teszten? Különben nem kérdezne hülyeségeket a zsiróról, hanem tudná a választ.

Höndör B. Margit írta...

Éreztem valamit, de azt hittem, a Géza bácsi az a szomszédból, ő csinál ilyeneket a válság óta, váratlanul fojtogatni kezdi az embert, pedig nekem is a Sándor mondta, hogy érdemes a devizahitelt fölvenni a rezsóra, na mindegy, nem láttam, hogy a teáor volt, úgyhogy hátravágtam a könyökömet a hasába, és ugyanabban a pillanatban ráugrottam a lábfejére, üvöltött egyet és elfutott.

Höndör B. Margit írta...

IQ teszten maga sem menne át, KGB. :)

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Nekem nem kell, elit vagyok, IQ teszt alól mentesítettek. Van egy külön igazolványom erre, sajnos most a TEAOR miatt újat kell csináltatni, de állítólag nem lesz baj. Ellenőrzik az elitstátuszt és már adják is.

Höndör B. Margit írta...

KGB
Az nem elit, hanem debil igazolvány, hányszor mondtam már magának, hogy olvassa el rendesen. Maga mindent elhisz Tirolának? Még mindig?
Világosan bele van írva, hogy az igazolvány tulajdonosa, K.G. Bertalan IQ tesztre nem kötelezhető debil, rögtön a második sorban, a címer alatt. Mit gondol, miért nem vették fel a Zsimizsömi büfébe pultosnak?

tölgy írta...

Gizike,

most értek el Kafkához az esti iskolában?

Névtelen írta...

Gizike!
elolvastam a címét, aztán kinéztem az ablakon. 5 cm hó!!! Szerintem magát fel kellene jelenteni télrelativizálás miatt!

Lajos

martonx írta...

Gizike,

Maga pontosan melyik osztályon is dolgozik a Hivatalban? Nem akarok találgatni, nehogy sértődés legyen az ártatlan próbálkozásaimból.

eN írta...

tölgy írta...
"most értek el Kafkához az esti iskolában?"

Nagyon gonosz ma, Tölgy. Az esti iskolában a haladást tanulják, nem érnek rá fölösleges huncutságokkal foglalkozni, mint az irodalom.

Névtelen írta...

Izgatottan fogtam Gizike posztjának olvasásához, ám szomorúan konstatáltam, most nem igazán értem :(

Milyen _papírok_?
Mikor már rég e-Magyarországon élünk, kérem.

Na jó. Vannak apróbb döccenők.

http://kocka.blog.hu/2009/02/08/hibas_az_ugyfelkapu

Leskelődő

Névtelen írta...

Irigylésre méltóak a Maguk papírgondjai! Mekkora káosz lenne, ha ez a picurka nyűg még a nyelvproblémával is párosulna.
Nézne Magukra az üvegszemű ügyintéző, s nem értené mit is akarnak. Már a köszönésnél jönne a hidegrázás, a kitöltendő űrlapig el sem jutnának!

Tessék kérem örülni, annak , ami van!Lehetne még így se!

A szem

tölgy írta...

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=159750

Ilyet még a tirpák elit sem tud :(

Megyek és menedékjogot kérek Sam-nél.

Névtelen írta...

A menedékjoghoz előbb kérvényt kell beadni az illetékesekhez, három nyelven!(ebből egy fickós legyen ám)
De tudok egy privilégiumokkal járó lehetőséget!

Naaa? :)

A szem

Höndör B. Margit írta...

Tölgy
Nem, ez egy másik Margit!

Höndör B. Margit írta...

Lajos
Hol él maga?

Höndör B. Margit írta...

martonx
Megsértődtem:(

Névtelen írta...

Gizike,
a Margit két "f" :)

Höndör B. Margit írta...

Tudom, tölgy, képzelje:)De egyszerűen nem tudtam ellenállni a lehetőségnek, hogy a Margitot szóba hozzam. A Höndört. Bé.

Névtelen írta...

Gizike,
elképzeltem, és szörnyű volt.
:)

Névtelen írta...

Tölgy,
Magánál ma csupa szörnyűség van "terítéken"?
Az agglegénykamra tartalma sem volt semmi.

Baj van?:)

A szem

Névtelen írta...

Agglegénykamra törölve, püdéria okán :(
Azok ott nem is elitek.

Höndör B. Margit írta...

:)
A virágos otthonkámra céloz??
Engem itt mindenki sérteget??

Névtelen írta...

Hogy áll a kérvénnyel?
Itt zéró a prüdériaszint. Tarolhat!

A szem

Hébér-Lopó Lajos írta...

Gizike,
momentán középtájt, a dunán túl! de ma délutánra elolvadt. Nem tudja, a tavasz része a reformoknak, vagy csak a világtrend gyűrűzött be?

Tölgy,
ne sajnálja, az inkább elüldözte volna a női olvasókat.

Névtelen írta...

Fosos ám az öreganyád visszeres valaga NEM a MH!!!

Bayerzsoca meg - Lovas mellett - a LEGJOBB és legközéletibb magyar publicista, te barom "Gamma"!!!