2007. november 27.

Kovátsch Gamma Bertalan
Konzumidióták vetítése

A Mester hallgat. Mit tehet ilyenkor egy elit? Pótmesterek után néz. És aki keres az talál (köszi Bauer, megint). Az olvasók amúgy is tömegesen követelik a létfilozófiai írásokat, hát legyen örömük a konzumidiótáknak, ha ez kell nekik mindenáron.

Megyek az utcán gyanútlanul. Szemüveg nélkül. Bumm, egy hirdetőoszlop. Régen azért a hirdetőoszlopok jobban látszódtak. Ezt is csak azért csinálják, hogy a reklám könnyebben beszivárogjon az agyatokba. Csak szólok.

A hirdetőoszlopon valami kép. Közelről se látom jobban. Rajz ez vagy mi a túró? Vagy netán számítógépes grafika? Régen az élő színészek reklámozták a filmet az utcán. Most meg ez a rajz vagy fénykép. Esetleg számítógépes grafika. Így, szemüveg nélkül nehéz megállapítani. Az biztos, hogy nem élő ember, hanem valami kép.

Flusser. Flusser kellene ezeknek. Flusser is szemüveges lehetett, különben nem írt volna annyit a szétkenődésről. Esetleg Baudrillard írta volna a szétkenődést, vagy az az olasz, az a Virilio? Heidegger hatása alatt? Nem tudom, nagy gondolkodó volt mind. Teljesen el tudom képzelni ezeket mind, amint egy hirdetőoszlop előtt állnak és a vetített képeket próbálják kisilabizálni. Tisztára, mint én.

Nem úgy, mint a konzumidióták. Itt nyüzsögnek körös-körül és nem is látják ezt a hirdetőoszlopot. Nem is kell nekik. A plazmatévé, a számítógépes játék és a kereskedelmi tévék egyenest az agyukba vetítik a gagyit. Mint a kísérleti patkányoknak vagy a nagyüzemi csirkéknek. Nem emberek ezek, hanem vásárlóerő. Fuj, megvetendő kis férgek. Pénzért veszik a plazmatévét, amikor pedig sírhatnának is, hogy nincs nekik.

Mit foglalkozom én ezekkel? Nekem más dolgom van ezen a világon, nekem az igazi homo sapiens néhány megmaradt példányát kell keresnem, nem ezeket a véglényeket. Flusserrel például ellennék itt a hirdetőoszlop előtt, a vetített képekről cseréhetnénk eszmét csendesen. Flusser azonban már nem él, így maradtam itt egyedül a hirdetőoszlop előtt, amelyről a rajz-fénykép-grafika néz rám hipnotikusan. Berántana a konzumidióták világába, de hiába próbálkozik, mert már van tervem! Oldalra lépek kettőt és ezzel megkerülhetem a hirdetőoszlopot!

És tovább keresem a megmaradt néhány homo sapienst.

Az utolsó megmaradt eliteket.

Kattintson ide, ha többet akar tudni!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A vásárlással és fogyasztással kell kitölteni a 4 üres évet két választás között. Simple as that.

Ha nincs pénz vásárlásra, ott a hitel.

Ha elég hülyék felveszik mindenhez, ha szerencsénk van akkor plazmatvre, ott nézi a proli a sok politikát és telnek az évek. Ez megy Orbán vidékén.

Nyugaton már durva eszképizmus folyik, ott menekülnek politika elől. Igy az az csinál amit akar.

Mese nincs, a kapitalizmus megdönthetetlen.

Ha tud jobbat, szóljon.

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Bauer, addig rendben van, hogy a sok proli ezt csinálja. Mit tegyenek a pontagyukkal?

Na de ez az, amit az elitnek semmiképpen nem szabad csinálnia.

Sétált ma már erdőben? Nézett Bergman-filmet a plazmatévéjén? Olvasott Flussert?

Az jó lenne, ha igen, mert akkor Végh Attila pont magát keresi.

Vigyázzon, rövidlátó.

Névtelen írta...

"Vigyázzon, rövidlátó."

A Mester olvas helyettem is ;P

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Csak nehogy Végh Attila a Mestert találja meg.

Nem tudom, mi a viszonya a Mesternek Bergmanhoz. Veszélyesnek érzem a találkozást.