2007. január 29.

tirpak-admin
Prosztó M. Beléndek: Államháztartásról gyerekeknek

Na, itt az ideje, hogy újabb szelet sötétséget számoljunk fel a kádárista maradék agyakban.
Az államháztartásról van szó, ja. Mer' az nem annyi, hogy adózunk, vagy tartjuk a markunkat, kiki a maga kénye-kedve szerint, bár utóbbi nem tudom minek él, mert a liberális piacgazdaság nem árazza ám be a gyerekgyárosokat, de nem ám. Menni, vagy meghalni, ahogy az idegenlégióban mondják, vagy a gazdaság nyelvén, hozzáadott értéket termelni, vagy kussolni.

Tehát, pöcsök:

GDP= GNP + R

Ahol 'R' a 'remittance abroad', avagy a folyó fizetési mérleg azon tételei, amelyek nem áruk, vagy szolgáltatások kereskedelméhez kapcsolódnak, például, mint amikor a karvalykapitalista hazautalja a profitot, tessenek ehhez hozzászokni, turulmagyarkodás helyett. Az ilyeneket én mondjuk tarkón lövetném gumidunccsal, mint ahogy minden magára adó féldiktatorikus centralizált demokráciában tennék.

GDP = C + I + (X-M), ahol 'C' a fogyasztásotok, 'I'-hez semmi közötök, mert az a beruházás, léhűtők. Azt később vesszük át, úgysem vágjátok. '(X-M)' a külkereskedelmi egyenleg.

Pontosabban:

Y(d)=Y+TR-T-R= C + I + (G+TR-T) + (X-M+R)
S=Y(d)-C
S-I= (G+TR-T) + (X-M-R)

'G': államháztartás áru és szolgáltatás vásárlásai (itt épül az autópályátok, vazzeg)
'TR': a sok léhűtő gyerekgyáros, meg debil nyugdíjas transzferei
'T': adó

Ebből a hülye is látja, hogy ha '(X-M-R)'-hez nem nyúlhatok, akkor adott időpontban háromféleképpen lehet az egyenlegen javítani: csökkentem az állami szektor bérkiáramlását, beruházásait és a nyugdíj transzfereket,vagy növelem az adókat.

Egyszerű, mint az egyszeregy és belefér néhány képletbe.
Tudja ezt mindenki a piacon, nemhiába erős most a forint, felismerik, hogy a kormányzat is felismeri, akármekkor barmok, már muszáj felismerniük, azért tegyük hozzá, hogy Orbán nem tudja, nem akarja felismerni, na, ezért nem nyújt alternatívát.

Adócsökkentés, mi? Sötét idióta.

Lássátok be, hogy ez ilyen egyszerű. Eddig kicsit több ment 'G'-re és 'TR'-re, most visszaveszünk belőlük és megnöveljük 'T'-t. Minden felelős államférfi így cselekedne, méghogy gazdaságélénkítés, lárifári. Keynes óta ekkora baromságot nem hallottam.

De ez a szokásos magyar populista semmitmondás. Hagyjuk is. Népnemzeti lózung, és ilyenkor örülök, hogy van egy Gyurcsány, aki akármekkora fos is, de meglépi. Ez a magyar demokrácia problémája jelenleg.

Aztán még a 'kamatok - megtakarítások - beruházások' háromszögön is lehetne ugrabugrálni egy kicsit, de minek, hát elvárom én tőletek, hogy belássátok a pénz keresleti-kínálati összefüggéseit? Tessék azt meghagyni az okos kapitalistáknak, én sem pofázok bele, amikor 'leütésszám*fee + royalty/3M EURLIBOR ráta' képlettel kiszámítják a havimat, megjegyzem nem sok, de több, mint amit ti 'Jedermann'-ok úgy általában hazavisztek, mondjuk a különbség zongorázható is köztünk.

Nincsenek megjegyzések: