2007. június 13.

Kovátsch Gamma Bertalan
Iskolagyár

Jártatok mostanában iskolában? Aki igen, az gyorsan kifelé, nem szeretném egyenként kitiltani őket az ide nem illő megjegyzéseik miatt. A maradék szájat tát és áhitatosan hallgat.

Van a faluban gyár? Nincs és miért nem? Amiért már a városban sincs. Hatalmas gyárak egész kontinenseket kiszolgálnak, nincs miért minden országban mosóporgyárat tartani.

Na, ugyanez van az iskolákkal is. Annyival hatékonyabb lett az oktatás, de annyival, hogy el se tudjátok képzelni. Régen a tanár bement és lenyomta az anyagot 30 nebulónak. Ma a fejlett technológiának hála, egyszerre 300 nebulót is taníthat. Már nincs messze az az idő, amikor egy tanár 3000 vagy 30000 diákot taníthat egy órán. Régen egyszerre csak egy gyereknek adhatott körmöst, de már nincs messze robotizált fospumpa eljövetele, amivel ... ezt a gondolatot nem folytatom.

Ilyen robbanásszerű fejlődés mellett persze változások szükségesek. Élnek néhányan a múltban, akik nem látják ezt és hörögnek össze-vissza, de ezek a hülyék. Pártjuk pedig a hülyék pártja. Az okosak tisztán látják, hogy ez egy win-win szituáció. A diákok megszabadulnak a tanároktól, a tanárok pedig a diákoktól. Ezek mindig utálták egymást, én csak tudom. Aztán pedig a diákok bejárhatnak az iskolagyárba, amely felkészíti őket, hogy később meg a valódi gyárba járjanak be. Végül pedig nagyobb lesz az osztályuk. Milyen unalmas volt már ugyanazt a 30 embert látni 8 éven át. Vagy 4. Vagy 6. A fene se tudja, hogy van ez már. Most egyszerre 300 emberrel ülhet egy osztályban és a fejlődés nem áll meg, Moore törvénye szerint jövőre 600, azután 1200, utána 2400 lesz ez a szám ... hát ki nem örül ennek?

Aztán a legfontosabb előnyt el ne felejtsem. A feleslegessé váló tanárokból megmondóembert lehet képezni. Mert azokból állandó a kereslet.

8 megjegyzés:

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Aki a lila tehénnel mer példálózni, visszamegy az iskolagyárba.

Névtelen írta...

HOL LEHET JELENTKEZNI ?

Névtelen írta...

S mennyivel kevesebb citromsárga/rózsaszín cipős, tudományos szocializmusból doktorált igazgatónőre lesz így szükség! Hohohohó!

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Így van. Ideje ezektől megszabadulni és modern menedzsertípusúakkal helyettesíteni. Melyik ilyen igazgatónő tudott folyamatábrát rajzolni a követendő oktatási folyamatról? Reménytelenül elavult társaság.

Névtelen írta...

HOL LEHET JELENTKEZNI ?

Névtelen írta...

Megmondóember! Tanár vagy? Most csak azok kellenek.

Névtelen írta...

Mi van a citromsárga cipővel ???
Nekem is olyan van !!!

Névtelen írta...

TUDOMÁNYOS SZOCIALIZMUSBÓL DOKTORÁLTÁL ? :) :)