2008. április 9.

Bauer
A kaviár drága

Sírnak a prolik, hogy a szomszédaink lassan kétpofára tömik a kaviárt reggelire, nekünk meg már száraz sajtos pogira sem jut. Hát tetszettek volna a Kádárt időben leváltani! 40 év volt rá. Ő mondjuk igazi államférfi volt, de erről már írtam. Mi meg már akkor is 'svédként' akartunk élni. A nagybetűs és neonfényes Nyugatról álmodtunk, a svájci Toblerone csoki volt A csoki, a Tibi meg ment Mikuláscsomagba lesajnált unokatesóknak. A cseheknek mondjuk volt pisztáciás zöld Deli-jük meg pár sípályájájuk, ezenkívül más semmi. A románokat hagyjuk, hiába vezetik be hamarabb az eurót mint mi, mindig is románok maradnak.


Mit is akarok ebből kihozni? Ja igen, makro.

Számokra ne számítsatok, azokra szarok, azt azonban tudom hogy a kommunizmus illúzója baszott drága volt, hitelből fenntartottak nekünk itt egy happy-blokkot, miközben az okos kapitalisták a falon túl ránkvertek vagy ötven évet fejlettségben. Aztán jött a Gorbacsov és dőlt Berlinben a fal, vele a rendszer is. Azóta a lemaradásból leszobrászkodtunk valamennyit, de maradtunk örökre az EU economy class-ja. 18 év óta próbálkozgatunk ilyen-olyan felzárkoztató programokkal, de mivel a Fospumpa blokkol mindent, a reformokat és vele együtt a népet is most rántja le végleg a mélybe.

A Nyugat persze progresszívebb mint valaha. Elszívja tőlünk az agyakat, a munkaerőt és keményen behajtja a hitelt amit röhögve adott nekünk. Szóval majdnem ugyanott tartunk mint amikor rendszertváltottunk. A különbség annyiban áll, hogy lehet kapni mindenféle lakást, kocsit, tányértévét: hitelre.

Meg abban, hogy ez itt már a kapitalizmus, mégha sokak nem is akarják tudomásul venni. Nincs többé rezsimváltás vagy csudaország és Isten sem fog interveniálni, itt a piac a mindenható, az állam meg bekaphatja. Az országnak és lakosainak utolsó fillérig vissza kell fizetni minden felvett kölcsönt vagy Magyarországból egy kurvanagy szemétlerakó vagy gáztározó lesz, seperc alatt.

Kaviár kéne még mindig? Sejtettem.

Na lehet szépen fizetni az adókat, részleteket, dolgozni reggel délben és este, majd esetleg, mondom esetleg hétvégen melegíteni a mikroban egy kis sajtos pogit.

14 megjegyzés:

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Ugyan mar, Bauer, mit kodosit?
A Mester megmondta, hogy Europa nem engedheti, hogy Europa-also legyunk.

Es kulonben is, mi ez a melymagyarokra jellemzo turani buskomorsag? Minden haziasszony tudja, mi a kulonbseg a rossz es a jo gazdalkodas kozott. A jo es a rossz gazdalkodas. Az. Nem holmi reformok.

Névtelen írta...

Nem nyertem ma a Richteren, de mindjárt iszok valami Francia bort és belga étcsokit.

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Csak emlegesse a tozsdei manovereit, majd jon a Proszto es lenezi a plain vanilla pozicioit.

Reszegen blogoni nem probalt meg? A Proszto csak ugy csinalja es latja, hova jutott.

A sarki krimoban rajzolgat grafikonokat sorhabbol az erdeklodo alkoholistaknak.

Névtelen írta...

Vigyázzon Bauer, csak vulkáni eredetű borvidékről igyon. A boredaux-i meg csak hülyeangol divat. Igyon oportót Egerből. Nagyon jó az új ültetvény a Nagy-Eged oldalában.
Én most nem merek tőzsdézni, lekötöttem a tőkémet akciós kamattal az OTP-ben. Ezzel kiírtam magam az elitek közül? Proli lettem?

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Ornagyom, kituno bort tudok ajanlani.
Mount Etna Lava Cabernet Sauvignon, 2002.

A mineralitasa egyszeruen fantasztikus. Talan azert, mert az azevi kitores vulkani porral temette be a szureteles elott allo ultetvenyt es ugy kellett a szolofurtoket kiasni.

Egyben az utolso evjarat is, ertheto okokbol. Igazi ritkasag!

OTP es Eger? Tonkrement, Ornagyom?

Névtelen írta...

Na egyből, jobb. KGB: Proszto pár feles után magyarázza a shortolást? haha, ideje amúgy a késdobálókba is terjeszteni a tőzsdetudást.

Őrnagy, most jóöreg Figulát iszok. 2007 Zenit. Balatonfüred.

Egri oportó jól hangzik...

Névtelen írta...

Ne az Egervin Bikavérre gondoljon..brrrrrr még a gondolattól is rosszul vagyok.
Én innen vásárolok:
http://monarchiawinery.com

Az OTP pedig rövid távra a legmagasabb kamatot adja, bedőltem, mint egy proli. Ki kell húzni valahogy a bizonytalan időszakot..bár ha jön a Fosmpumpa akkor még tőzsde se lesz.

A maffiózók szigetéről való bor nekem túl édes, még szárazként is.
És a még működő vulkán nem igazán jó a szőlőnek, jobb ha már kialudt még a piramisok előtt, ennyire tudatlan nem lehet. Bár hülyedigók a kiásnák a fürtöket, azt elhiszem.

Az Etnára céges teambuildingeket szoktam szervezni, és a hülyék pártja szavazóit direkt fennhagyom, szívják csak a ként :)

Ferenczy A. Szidónia írta...

Őrnagy,
a monarchiások nagyon jók. a roséjuk a menyországba kívánkozik.

Névtelen írta...

Szidónia Kisasszony, ez már igaz beszéd!

Ferenczy A. Szidónia írta...

ny -> nny

merül a "három gombok szikratávíró látási egér, plusz multimédia billentyűzet, plusz telefonkagylóval USB"

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Magam részéről a Bortársaság hűséges vásárlója voltam.

Újabban viszont a Philglas & Swiggot hűséges vásárlója vagyok.

Objektív okokból el kellett hagynom a Bortársaságot.

Andreas Ebner rulez! (neve ellenére a pécsi borvidéken termel).

Névtelen írta...

Hülyeangoloktól veszi a bort? Csalódtam magában KGB. Pécsi borvidék? Az mi? Nem csak a kannás van? Mondjuk a svábok csodákra képesek, az már biztos.
Ezeknek az angoloknak csak egy magyar boruk van, természetesen egy Aszú. Hogy iszik így pl. kadarkát? Pusztapörkölthöz alap.

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Ebner nem sváb, hanem tiroli. Eljött Magyarországra, meglátott egy hegyet, ahol soha senki nem termesztett szőlőt és most ő termeszt. Értéket ad hozzá, no question about that.

Magyarországról a következőt mondja a Pocket Wine Book 2008, amit az itteni borpápa, Oz Clarke írt:

"Hungary makes remarkably good whites, improving reds and outstanding sweet wines, and has joined the EU, yet few of us have much idea about her as a wine country. Stringent regulations and investment/advice from Australian and western European companies and consultants have put Hungary, with its 22 designated appellations, back on the international wine map. There is a renewed interest in native varieties such as Furmint and Irsai Oliver for whites, Kekfrankos and Kadarka for reds, and top Hungarian winemakers - Akos Kamocsay, Vilmos Thummerer and others - are now a solid force. But price and reputation remain low and many wineyards are abandoned out of desperation. TOKAJI in particular has yet to develop the world-class reputation its wines deserve."

Ezzel a 11 kiemelt borország (Németország és Ausztria is ott van köztük) mellett az Other Wine Countries kategóriában vagyunk.

Ami azt jelenti, hogy a könyvben nincsen Magyarország részletesen bemutatva (Ausztriát másfél oldalon keresztül mutatja be, borvidék térképpel és borfajtákkal), továbbá a könyv fő részében, a gyors borhatározóban sincsenek magyar borok.

Ehhez képest örülhet, hogy a P&S tart egyáltalán magyar bort.

Névtelen írta...

Hát találkoztam már ezzel a dologgal sajnos más könyvben is. ( Ausztria másfél oldal, mi meg other, te jó ég, ezek nem tudják mi a jó) Ezt is a hülyekommunisták qrták el, meg a Fospumpa.