2008. január 7.

Ferenczy A. Szidónia
A magyar pavilon

"tervezzünk tárgyakat - használd az agyadat"


Nyitunk. Lehet mindenkinek magyar pavilont tervezni Shanghaiba. Ugyanis ott lesz 2010-ben egy bazi nagy kiállítás, millió és millió látogatóval. Központban a város. Mert 2010-ben a föld lakosságának fele városban fog élni. Gondolom majd mind városi terepjárókkal randalíroznak majd, de ez más lapra tartozik.

A vilagkiallitas.hu oldalon ott vannak a részletek. A kritérium a szóvivő szerint, hogy új gondolatok jelenjenek meg. Mert már elég volt a matyóhimzett csikós gulyásból.
De hungarikum legyen. És megvalósítható.




A magam részéről a következő typisch ungarisch dologgal ugranék elő:
A magyar pavilon többszintes lenne. Alul - a föld alatt - lenne két életnagyságú 4es metró megálló. Az állomásokat az M6 egyik új alagútjával kötnénk össze. A földszinten lehetne egy kormányzati negyed. Rendesen, mohával. Hogy még authentikusabb legyen, kellene még a pavilon előtt elvezető útfelületbe egy két kiálló csatornafedő és néhány emberes kátyú.
A legfelső szint adná meg az igazi ívét a dolognak, a Köröshegyi völgyhidat képzeltem oda.
Hogy mozgás is legyen a pavilonban, egy gripen szlalomozna a völgyhíd pillérjei között, és óránként jönne egy B52, ami a levegőben megtankolja a vadászgépet.

Biztos vagyok benne, hogy ezek az apróságok mind megvalósíthatók, hiszen a szakembergárda adott. Ennél jobban kevés dologgal lehetne reprezentálni a magyarság vívmányait.

4 megjegyzés:

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Most elkúrta, Szidi.
Hol a Mester???
A Mestert mindenképpen ki kell állítani Sanghajban.

Ferenczy A. Szidónia írta...

humán részről még alulfejlett az elképzelésem. dolgozom rajta.

Ferenczy A. Szidónia írta...

Transzcendens élményem során megtudtam, hogy a Mester nem való a pavilonba. Túl jó oda.

Kovátsch Gamma Bertalan írta...

Nagyon helyes, Szidónia.
Ha a kínaiak csak az olcsó vackaikat küldik ide, mert a magyarok csak azt veszik meg tőlük, akkor mi se villogjunk a csodafegyverrel.

A Mesterhez még nem nőttek fel. Ahhoz még több száz évnyi fejlődésen kell átmennie a kínai civilizációnak.