2007. február 3.

tirpak-admin
Prosztó M. Beléndek: Méretes OFF

Hogy legyen min vitatkozni Margitnak és Bertalannak. :)
Szubjektív leszek, de nem indulatos.

Jó pillanat ez az elgondolkozásra, egyrészt azért, mert kezd letisztulni a kép, ami a kártyák leosztását illeti, másrészt meg sosem volt ilyen ködös az egyszeri magyar állampolgár jövője, mint most.

Foglaljuk össze a dolgokat. 2006-ban újra hatalomba került az MSZP-SZDSZ koalíció, hogy miért, az egy nagyon érdekes kevercse a magyar néplélektannak, mert ilyen bűn rossz teljesítménnyel választást nyerni, na ahhoz több dolog konstellációja is kell. Tegyük hozzá, hogy elég sima győzelem volt, ráadásul.

Ha egy rossz focicsapat viszi el a bajnokságért járó trófeát – ami nyugati elitbajnokságokban nem elképzelhető, Magyarországon igen –, akkor a következő esetek állhatnak fent: bunda volt, ezt nagyon szeretik a vesztesek hangoztatni, hisz őket mentesíti a felelősség alól, vagy az ellenfelek még gyengébbek voltak.

A politikában, és a fociban is, még bejátszik a pszichológiai faktor, a szurkolótábor fanatizálása és az ellenfél utálata. Tegyük hozzá, hogy nyugati elitbajnokságokban nem annyira, viszont itt, ugye…

Na, a pszichológiai faktorban nagyon jó a két nagy pártunk, meg a kis mérlegnyelve banda , de az MSZP már oly tökélyre vitte, hogy egy egyébként jelentős, sok hibát - de nem többet, mint ellenfelei - elkövető politikusból, Orbán Viktorból sikerült a patás ördögöt gyártania. Egy pillanatra se higgyük, hogy a Fidesz rossz ezen a hadszíntéren, mindenesetre ebben is töketlenebb. A jobboldal egyenlő Orbán Viktorral és ezt a jobboldal alakította ki. Piszok logikus volt tehát a démont megjelölni és kiépíteni a gyűlöletet.

A Fidesznek ez sem megy rendesen – illetve menni megy, csak nem jön be - , ha a posztkommunistákról kimondja, hogy posztkommunista, az ő szájukból már az is fröcsögésnek hangzik. Némiképpen persze hozzájátszik ehhez az is, hogy ha a Fidesz élesen elzárkózna a posztkommunistáktól, akkor mindez hitelesebb lenne, khm.

Emellett a Fidesz egyszer csak rájött, hogy ő most a konzervatív-keresztény szektorba pozícionálja magát, a nemzeti vonalat már korábban meglovagolta.

Csakhogy Kádár népénél ez nem jön be. Ha Kádár népének fele annyi közösségi érzése lenne, mint amennyire irigy, akkor nem történhetett volna meg a kettős állampolgárságról szóló politikai birkózás szégyene.

De megtörtént és a cél érdekében az MSZP nem habozott amorális dolgokat is meglovagolni. Ja, kérem, hogy kvázi nemzetárulást követtünk el, na és, a Fidesz meg politikai célokra használja a határontúliakat. Moralitás letudva.

És így rakodik politikai asszó politikai asszóra, ahol az innen-onnan eredő sikertelenség, vagy amoralitás végkicsengése mindig az volt, hogy deafidesz.

Ameddig a tábornak elég is volt ez, hogy deafidesz, addig az MSZP tarolt, hozta a legutóbbi választást, a szokásos Fidesz bakikkal könyörtelenül leszámolva. Gyakorlatilag a magyar parlamentáris demokrácia legrosszabb, legimproduktívabb, de leggátlástalanabbul kommunikáló politikai ereje hatalomban maradt, ügyes volt.

Aztán eljött az igazság pillanata, amivel a magamfajta közgazdászok évek óta tépték a szájukat, bekövetkezett. A meghamisított számok mögül kibuggyant a trutyi, és hogy az állam működésképes maradjon, valamint hozzájusson az EU pénzekhez, el kellett kezdeni a piszkos munkát. Ez volt az a pillanat, ugye, őszödi beszéd, tüntetések, ultimátum, vekkerezés, amikor egy fontos esemény bekövetkezett és ismét nem a tök impotens ellenzék váltotta ki ezt az eseményt: megbukott a deafidesz érvelés mindenhatósága.

Nem csak a stabil Fidesz szimpatizáns tábor, nem csak az árpád-sávos injekciósok, hanem az MSZP törzsbázis is elkezdi pedzegetni, hogy na de, kérem, elkúrtad Feri, de ezért én menjek tönkre?

Mi ér többet, a deazorbán mumus, vagy hogy rettegnem kell a gázszámlától? Mi ér többet, hogy nem a deazorbán mumus jutott hatalomra, vagy hogy félnem kell a jövőmtől, már megint?

Mert ha egy MSZP zombi ne adj’ Isten elkezd gondolkozni, és számbaveszi, hogy ez a deazorbán mumus végül is miért akkora mumus, ha én az MSZP kormány alatt kezdek éhen halni és vágnak pofán olyan megszorításokkal, intézkedésekkel amelyeknek semmi köze a szociáldemokrata elvekhez, akkor eljuthat oda, hogy Úristen, engem manipuláltak. És az keserves érzés.

Vegyük csak végig, hogy mi van, ha ez a deazorbán mumus nyer. Deazorbán mumus a nyár folyamán előadta volna, hogy az MSZP miatt rossz állapotban van az államháztartás, megszorításokat kell eszközölni, adócsökkentés csak később, Varga Mihály drámai expozékat tartana grafikonokkal, stb… stb… hisz azt tudjuk, hogy lehet adócsökkentéssel gazdaságot ösztönözni, de rövid távon csak a takarékosság, a racionalizálás a járható út.

Egy nagy különbség azonban lenne a jelenlegi helyzethez képest. Illetve kettő. Hogy Magyarország legkártékonyabb politikai tömörülése, az SZDSZ nem birtokolna kulcstárcákat és nem rombolná szét az egészségügyet, valamint az oktatást vadliberális üzleti megfontolások alapján, ezen a szerencsétlen nemzeten kísérletezve olyan elveket, amelyek már máshol megbuktak.

A másik az lenne, hogy egy nagy erkölcsi kérdés nem állna fel, amelynek erejét ne becsüljük alul, mert ezreket fog utcára vinni: milyen alapon sanyargatnak engem azok, akik dilettánsok voltak, és miért velem fizettetik meg, hogy ők elkúrták?

A jövő bizonytalan. Tüntetések lesznek, verekedések, talán valaki fegyvert is ránt. Tudjuk, hogy az erkölcsi kérdéseket kommunikációval fogják kitölteni, Gyurcsány a rend letéteményeseként fog pózolni, a Fidesz pedig, mást nem tehetvén, meg fog próbálni srófolni egyet-egyet az alkotmányosság keretein.

A polgári engedetlenség helytálló, ha mindenki vállalja a következményeit.
Célja, értelme kétséges, de erkölcsileg igaz.
Ennyi dac, igazságérzet, csak maradt bennünk és ez nem azt jelenti, hogy rosszat akarunk az országnak.
Főleg nem azokkal szemben, akik már rosszat tettek vele.

MERT ŐK KÚRTÁK EL.

Beléndek!
Mit foglalkozik itt ilyen marginális problémákkal? Kit érdekel ez? Nem figyel? Most a blog jövőjéről kell gondolkodni, maga pedig az ország jövőjéről pampog? Mondták már magának, hogy ez a fals moralizálás sehova sem vezet?
Pontosan tudja, hogy:
- a kordonállítás lehet, hogy törvénytelen, de lebontani még törvénytelenebb!
- Gyurcsány ugyan hazudott, de Orbán nagyobbat, és ő folyamatosan!
- a Fidesz úgy szar, ahogy van, a szocik nem annyira!
- a demonstrálók fasiszták!
- a polgári engedetlenség kapja be!

Legalább egy rohadt grafikont berakhatott volna!

Egyáltalán nem biztos, hogy bevesszük a zárt elitklubba, ha így folytatja, nincs szükségünk plebsre, szedje össze magát, megvette már a könyvemet?
Na.

Höndör B Margit
Főelit és egyáltalán

Nincsenek megjegyzések: