2007. március 22.

tirpak-admin
Hot&Tóta A. Lajos: Érted haragszom, nem ellened

Sic transit gloria mundi, Pali bácsi. Pulitzer-emlékdíj ide vagy oda – sokan kapnak ám ilyesmit manapság is! – fasznak tetszel lenni. Béna vagy ugyanis. Nem elég, hogy a kutyának se kellesz, de rossz fényt vetsz a publicistákra is, úgy általában. Azt a képzetet erősíted ugyanis, hogy a publicista olyan állat, amely nem átall mindenféle hatalmakhoz dörgölőzni. Pfuj. A magam részéről a feltételezés is undorral tölt el.

Szerencsére ez nincs így. Az ilyesfajta szervilitás egyáltalán nem jellemző a mi fajtánkra. Ti öreg faszok vagytok, és nyílt sisakkal vállaltátok, amiben hisztek, meg aminek a szekerét toltátok. Elárulok egy titkot, Pali bácsi, baszod: ez cseppet sem hatékony. Hát nem veszed észre, öreg, hogy át kellene már adnod a helyedet az ifjútörököknek? Mi már mások vagyunk. Új nép, másfajta raj. Másképp ejtjük a szót, fejünkön másképp tapad a haj. Hajjaj.

Ezt egyébként csak így kampányon kívül mondom Neked, Pali bátyám, édes öregem. Ha majd kampány lesz úgy istenigazából, másképp beszélek. De csitt, hallga csak! Hidd el, nem ismerik ezek a maiak már a Diurnus nevet. Bezzeg a worlukot, de ebbe bele se menjünk, hiszen csak azt kéne "odaírni utána, szabatosan, kötőjellel, szerényen:" war-look. Persze te ezt se tudod, Pali bácsi. Vén fasz vagy. Szerencsére mindig vagyunk páran, akik nem hazudozásra esküszünk fel, és bevállaljuk a frankót. Csak az a kérdés, hogy ki, mikor, melyik hatalom szolgálatában, milyen nyíltan és mennyi leleménnyel teszi. Időérzék, Pali bácsi, baszod. Időérzék.

Agg vagy, vén csont. Publicisztikáid felett eljárt az idő. Szart nem számít, mennyire voltál olvasott valaha, sem az, hogy mit és minek az ellenében képviseltél egykoron. Nem az a baj ugyanis, hogy elkötelezett vagy, és nem is az, ami mellett elkötelezed magad. Az a baj, hogy nyíltan vállalod. Hogy nem vagy független, az se túl trendi, de hogy még csak annak se akarsz látszani, az botrányos. Ügynök-e vagy, Pali bácsi? Hányas vagy? Hát kurvára nem így kell már ezt csinálni, öreg harcos. Figyelj inkább az okosabbakra, az ifjakra és tetterősekre – azaz miránk, akik azt és úgy tesszük, amit és ahogy tennünk kell, amit és ahogyan mindenkoron megkövetel tőlünk a haza. Hogy aztán majd egyszer nekünk is – kampányidőszakon kívül, persze – belemérje valaki az arcunkba a veretes igazságot:

Sic transit gloria mundi. [sic!]

Nincsenek megjegyzések: