2007. március 26.

tirpak-admin
Kovátsch Gamma Bertalan: Nagy öröm a kiskert

Kedves olvasóink, a FosBlog megújult műsorstruktúrájának megfelelően egy újabb vendégnek adunk teret médiafelületünkön. Mint az Elit Hangja, nem ragadhatunk le hasznos, bár kissé egyszerű mondanivalójú megmondóembereknél, következzenek a szakértők! Aktuális szakértőnk, András, kedvünkért megszakította a jövőről folytatott ember próbáló fontolkodást és a biokertészeknek ad tanácsokat. Hallgassák nagy figyelemmel!


Kedves biokertészek! Itt a tavasz, újrakezdhetjük lankadatlan harcunkat a kártevők ellen. Ebben a kis írásomban egy különösen veszélyes rovarkártevő elleni védekezésről fogok beszélni. Ez a kártevő a nemzet. Sok szó esik a nemzet által okozott károkról és minden biokertész barátom tudatában van a védekezés fontosságának, de sokszor – lustaságból, tudatlanságból – megmaradunk a szavak szintjén. Ezen tátongó űr betömésére teszek most kísérletet.

Mint ismeretes, a nemzet egy különösen pusztító rovar, amely minden formájában rendkívüli károk okozására képes. Jókora pajorja előszeretettel telepedik meg biogyümölcsfák gyökérzetében, ahol azokat addig rágja, amíg bármi is marad a gyökérzetből. A biogyümölcsfák gyökereit elpusztítva a pajorból csúnya, fekete nemzetbogarak kelnek ki, amelyek a legvastagabb faágakat is lerágják. Hány biokertésznek okozott csúnya meglepetést a nemzetpajor károkozása, amikor egy reggel biogyümölcsfáikat kidőlve, teljesen elrágott gyökerekkel találták! Mire felocsúdhattak volna, a kikelt nemzetbogarak a kidőlt fáknak estek neki és nem hagytak mást, mint egy-két kupac faháncsot. A károkozásnak ezzel még nincs vége, ugyanis a párosodás után elhullott nemzetbogarak kitinpáncélja mérgező, ami sívó pusztasággá képes változtatni a leggondosabban ápolt kertészetet is. Ne várd meg, amíg a nemzetbogár elkezdi a pusztítását nálad, csapj le időben!

Korábban, a biogazdálkodás térnyerése előtt a kertészetek agresszív vegyszerezéssel védekeztek. Megemlíthetnénk a bordói leves lemosást, vagy újabban a Cuprosan ill. Vektafid növényvédőszereket. Biogazdaságunkban ezeket a szereket nem használhatjuk, hiszen a Bolygót mérgezzük vele, és azt csak kölcsönkaptuk az unokáinktól. A gondos biokertész a nemzet elleni védekezést tehát más módszerekkel végzi. A nemzetpajor ellen a kert felásása segít, a kiásott nemzetpajorokat az ásó élével csapkodhatjuk szét, amíg a végén csak egy sötétes trutyi nem marad belőlük. A már kifejlett bogarakat fospumpával lefújjuk, befőttes üvegekbe gyűjtjük és ott hagyjuk őket éhen dögleni. Az esetlegesen megmenekült nemzetbogarak kitinvázát pedig gondosan gyűjtsük össze, tüzeljük el, a hulladékot pedig szállítsuk a veszélyes hulladék-feldolgozó telepre.

Amint látható, a nemzetbogár és pajorja elleni biovédekezés komoly erőfeszítést igényel. Egy pillanatra se lankadhatunk azonban, mert Bolygónk a tét. Ugye, nem akarod elvenni a Föld Űrhajót az unokáidtól? Akkor fogd az ásót és nyomás nemzetpajort szétcsapkodni!

Kattintson, ha többet akar tudni.

Nincsenek megjegyzések: